Polsstokfenomeen Duplantis slaat weer toe in prachtige strijd

De Diamond League in Lausanne werd wegens de COVID-19-crisis flink uitgekleed: geen stadionwedstrijden, alleen het polsstokhoogspringen in het centrum van de Zwitserse stad. Dat maakte het echter niet minder boeiend, want de twee goden van het polsstokhoogspringen maakten er een geweldige strijd van.

De Amerikaan Sam Kendricks en de jonge Zweed Armand Duplantis, daar ging het om - de rest haakte af toen zij nog amper op gang waren gekomen. Ogenschijnlijk moeiteloos benaderde de twee de zes meter, vooral Duplantis ging keer op keer vér over de lat heen. Bij 6,02 meter deed hij dat opnieuw, waar Kendricks het toch wat lastiger kreeg.

De lat ging nog eens vijf centimeter omhoog: Kendricks slaagde bij zijn eerste poging niet, Duplantis met speels gemak wél. Nadat Kendricks nog twee keer faalde was de winst vergeven en helaas was het inmiddels donker aan het worden, daar had men even niet aan gedacht. Met wat geïmproviseerd licht deed Duplantis nog wel een poging op 6,15 meter, waarmee hij Sergey Bubka uit de boeken zou stoten, maar zonder succes, waarna hij het voor gezien hield.

De 6,07 meter was wel een historische prestatie van de nog altijd maar 20-jarige Zweed. Outdoor sprong alleen de legendarische Bubka ooit hoger dan 6,06 meter, zijn wereldrecord van 6,14 meter in 1994 was wereldwijd de hoogste outdoorsprong tot Duplantis' poging van woensdagavond. Indoor, waar de wind uiteraard geen rol speelt, sprong de jonge Zweed eerder dit jaar al naar een ongekend record van 6,18 meter.

Bij de vrouwen won Angelica Bengtsson, landgenote van Duplantis, hoewel men daar niet echt in de buurt van historische hoogtes kwam. Bengtsson haalde in haar derde en laatste poging op 4,72 meter de winst binnen.

De strijd tussen de twee helden