Veilige seks in coronatijd, Canadese arts adviseert 'draag een mondkapje'

Elk mens kent de behoefte om aangeraakt te worden en om iemand anders aan te raken. De behoefte aan tederheid en geborgenheid wordt geuit in lichamelijk contact, waarbij seks geen vereiste hoeft te zijn. Door alle opgelegde coronamaatregelen hebben de mensen zonder vaste partner best een moeilijke tijd gehad door een gemis aan geborgenheid en fysiek contact, maar ook nu er weer wat meer sociale contacten zijn toegestaan blijft het ingewikkeld. Bij knuffelen, kroelen en seks bevordert ' de anderhalve meter' nou niet bepaald de intimiteit.

De RIVM heeft het na enkele maanden in coronatijd voorzichtig over een 'seksbuddy' gehad maar wist niet hoe snel ze deze term weer van hun website moesten verwijderen. Ergens diep weggestopt op soaids.nl vind je duidelijke richtlijnen die omschrijven hoe je veilig seks kunt hebben in coronatijd. De GGD in Nederland stelt voor sekswerkers een nogal 'algemeen' sekswerkersprotocol met hygiënemaatregelen ter beschikking.

Dr. Theresa Tam, hoofd van de Public Health Agency of Canada, pakt het niet zo ingewikkeld aan, ze  heeft een verklaring afgegeven over 'Seks in Coronatijd' , in eenvoudige taal geschreven en gemakkelijk te vinden op de website van de Canadese regering. Opvallend is haar advies om een mondmasker te dragen tijdens de seks.

"Er zijn 129.425 gevallen van COVID-19 in Canada, waaronder 9.132 sterfgevallen. 88,5% van de mensen is nu hersteld. Laboratoriums in heel Canada testten de afgelopen week gemiddeld 46.000 mensen per dag, waarvan 0,9% positief testte. De afgelopen week zijn er gemiddeld meer dan 490 nieuwe gevallen per dag gemeld.

Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid. Seks kan echter gecompliceerd zijn in de tijd van COVID-19, vooral voor mensen zonder een intieme partner in hun huishouden of van wie de seksuele partner een hoger risico loopt op COVID-19. Net als bij andere activiteiten tijdens deze  COVID-19 periode waarbij fysieke nabijheid onvermijdelijk is zijn er enkele dingen die u kunt doen om het risico op besmetting en verspreiding van het virus tijdens seks te minimaliseren.

De seksuele activiteit met het laagste risico tijdens deze COVID-19 betreft seks met uzelf. Als u ervoor kiest om seks te hebben met iemand buiten uw huishouden of buiten uw vaste contacten, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om uw risico op een COVID-119 besmetting te verkleinen. De belangrijkste stap is het opbouwen van een vertrouwensrelatie met uw toekomstige seksuele partner. 
Bij het aangaan van seksuele activiteiten kunt u uw risico verminderen door:

  • Uzelf te controleren op symptomen van COVID-19 en geen seks te hebben als u of uw partner symptomen ervaart;
  • Beperking van uw gebruik van alcohol en andere middelen zodat u en uw partner (s) niet onder invloed raken en dus weloverwogen beslissingen kunnen nemen;
  • Kussen (zoenen) over te slaan en face-to-face contact of nabijheid te vermijden;
    • overweeg een masker te gebruiken dat de neus en mond bedekt;
  • Weten of u of uw partner mogelijk een hoger risico loopt op ernstigere gevolgen van COVID-19. 
    Dit zijn:
    • mensen van elke leeftijd met onderliggende medische aandoeningen;
    • mensen met een verzwakt immuunsysteem; en
    • mensen met obesitas.
  • Zoals gebruikelijk, heb veilige seks , gebruik condooms, ken je eigen soa-status en de status van je sekspartner .

Huidig bewijs geeft aan dat er een zeer kleine kans is om het nieuwe coronavirus op te lopen via sperma of vaginale vloeistoffen. Maar zelfs als de betrokken personen geen symptomen van COVID-19 hebben, verhoogt seksuele activiteit met nieuwe partners het risico om COVID-19 te krijgen of door te geven door nauw contact, zoals zoenen. Onthoud dat, zoals bij alle sociale interacties, het aantal fysieke contacten zo kortdurig mogelijk moet blijven.

Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen en ons bewust te blijven van de risico's die we nemen, kunnen Canadezen manieren vinden om van fysieke intimiteit te genieten en tegelijkertijd de vooruitgang die we allemaal hebben geboekt met COVID-19 veilig te stellen. "