Van Aert wint wandeletappe, Alaphilippe verliest geel

De vijfde etappe in de Tour de France is gewonnen door Wout van Aert. Na 183 kilometer van Gap naar Privas was de Belg de snelste in een saaie etappe. Cees Bol werd tweede. Adam Yates is de nieuwe drager van het geel.

In tegenstelling tot de eerdere etappes deze Tour kende deze rit geen aanval vanuit de start. Niemand leek zin te hebben in een ontsnapping. De tussensprint werd gewonnen door Sam Bennett die de groene trui daarmee overneemt van Peter Sagan die als vierde over de meet kwam.

Ook na de tussensprint bleef het peloton bij elkaar en was er geen enkele aanval. Op zo'n 56 kilometer voor de streep was de eerste van de twee colletjes van de dag, de Col de Serre Colon van de vierde categorie. Cosnefroy, de drager van de bergtrui, kwam als eerste boven en pakte daarmee het enige puntje.

In het vervolg ging men wel harder rijden, maar ontsnappingen waren er niet. Op 18 kilometer voor de streep was de laatste col van de dag, de Côte de Saint-Vincent-de-Barrès ook van de vierde categorie. Wederom was het Cosnefroy die als eerste boven kwam.

In de laatste 10 kilometer begon het toch wat te breken in het peloton. Een aantal renners kon het harde rijden niet meer aan en moest lossen. Op 3 kilometer begonnen de sprintersploegen zich te positioneren. Het waren de mannen van Sunweb die het regie voerde voor Cees Bol. In de eindsprint die volgde was het Wout van Aert echter die Bol net voorbleef en daarmee pakte Jumbo-Visma voor de tweede dag op rij de ritzege.

Julian Alaphilippe verloor het geel omdat hij een tijdstraf van 20 seconden kreeg. Hij kreeg de straf omdat hij een bidon op een verkeerde plek aanpakte. De Fransman zou een bidon hebben aangenomen op zeventien kilometer voor de finish. In de regels staat dat het binnen 20 kilometer van de finish niet meer in toegestaan om een bidon aan te nemen. Adam Yates start nu morgen in het geel, Primoz Roglic is de nummer twee in het algemeen klassement.