Van Kalmthout naar knappe 4e plek in IndyCar-race Gateway

Rinus van Kalmthout heeft op de oval van het Gateway Motorsports Park weer een indrukwekkende race gereden in de IndyCar Series. Daar werd zaterdag de eerste race van de double header verreden, zondag stond race twee op het programma.

Takuma Sato en Josef Newgarden begonnen vanaf de eerste rij, Will Power en Pato O'Ward volgden en Rinus van Kalmthout vertrok vanaf de achttiende plek. Dit keer ging de start een tikkeltje beter dan zaterdag, Van Kalmthout stormde zelfs als een dolle door het veld: twaalfde na drie ronden. Daar bleef hij rijden, tot hij na ruim veertig ronden wederom het pitstopbal opende. De rest kwam iets later binnen, waarbij Van Kalmthout netjes naar voren schoof.

Nadat iedereen gestopt was - Sato kwam als laatste - reed O'Ward aan de leiding, voor Power en Van Kalmthout. Na iets minder dan honderd ronden kwam Van Kalmthout ook weer als eerste van de voorste mannen binnen, leider O'Ward volgde dit keer gelijk. De Nederlander werd gepasseerd door Josef Newgarden, maar reed na de tweede ronde stops wel op een uiterst nette vierde plek, achter Power, O'Ward en dus Newgarden en met alleen Colton Herta vlak achter zich.

Met iets minder dan vijftig ronden te gaan kwamen O'Ward, Newgarden en Van Kalmthout hun laatste stop maken, Power kwam een rondje later. Newgarden ging met een sterke stop naar de leiding, O'Ward pakte Power terug en Van Kalmthout liep dankzij achterblijver Zach Veach dik twee tellen achterstand op, waardoor Herta na zijn stop vóór de Nederlander terecht kwam. Van Kalmthout was ondertussen op de radio duidelijk over Veach: "That guy is a fucking asshole!"

Herta kampte al snel met een probleem, waardoor Van Kalmthout en Scott Dixon hem passeerden - Van Kalmthout's linkerachterband kreeg daarbij een tikje van Herta's vleugel, maar leek niet lek te zijn. Met nog vijftien rondjes te gaan begon O'Ward het gat naar leider Newgarden weer dicht te rijden, Van Kalmthout kwam dan weer dichter bij de derde plek van Power. Sato tikte drie ronden voor het einde tegen de muur en daarmee was de race gedaan vanwege de caution, die zo tóch nog kwam.

Newgarden pakte zo de winst, voor O'Ward, Power en de wederom indrukwekkende Van Kalmthout, die Dixon en Herta van het lijf hield.