Felle strijd om leiding in F2 eindigt in bandenstapel

De sprintrace in de Formule 2 op het circuit van Spa-Francorchamps heeft weer genoeg voer voor discussie opgeleverd. Hier en daar werd ietwat te hard gestreden, maar dat mocht de pret niet drukken.

De race begon met een zeldzaam gezicht: de Israëliër Roy Nissany op poleposition, na zijn achtste plek op zaterdag, en de wat meer bekende Zhou Guanyu naast hem, gevolgd door Dan Ticktum en Robert Shwartzman. Ticktum snelde bij de start naar de leiding, maar Nissany sloeg een halve ronde later zowaar terug, terwijl Yuki Tsunoda in het middenveld kampioenschapsleider Callum Ilott in de rondte tikte, voor wie de race daarmee gelijk klaar was.

Na een safety car-onderbreking om de boel wat op te ruimen konden we voor vijftien ronden door, met Nissany op kop en Ticktum, Shwartzman, Louis Deletraz, Zhou, Nikita Mazepin en Mick Schumacher erachter. De eerste keer Kemmel leverde een grote aanval van Ticktum op Nissany op, maar dat ging niet helemaal goed: de altijd agressieve Brit ging er veel te enthousiast in, stuiterde door de bocht, ging 'gewoon' weer recht het circuit op en ramde Nissany de bandenstapel in, waarna hij vooral zelf weer eens zijn beklag kwam doen over de radio.

Shwartzman ging ondertussen voorbij Ticktum naar de leiding, alvorens de safety car de baan op kwam - ronden die Ticktum vooral gebruikte om bocht na bocht Nissany af te zeiken op de radio. Na een paar ronden konden we weer door en Shwartzman reed gelijk fors weg bij de gehavende en gefrustreerde Ticktum, bij wie het wachten was op een aanvaring met iemand. Deletraz kwam er in elk geval veilig voorbij...tot Ticktum hem zowaar weer terug wist te pakken.

Deletraz lette niet lekker op en in no-time gingen Zhou en Schumacher hem voorbij, Mazepin volgde kort daarna. Na een half uur bedacht de wedstrijdleiding zich ineens dat men de op plek zeven rijdende Jack Aitken eens moest onderzoeken: hij zou vertrokken zijn vanaf de plek van Jüri Vips, die met een technisch probleem vanuit de pitstraat moest starten. Ticktum hield ondertussen knap stand op plek twee, tot Schumacher hem met behulp van DRS dan toch vrij simpel te grazen nam, inmiddels ruim achter Shwartzman.

Aitken werd ver in de race bestraft met tien seconden, Zhou knokte zich met hangen en wurgen langs Ticktum naar plek drie. De winst van Shwartzman kwam geen seconde meer in gevaar, de Rus pakte zijn derde van het jaar. Schumacher werd tweede, Zhou completeerde het podium, voor Mazepin en Luca Ghiotto, terwijl Ticktum zelfs nog terugviel naar de tiende plek.