Démare houdt Gilbert van ritwinst in Ronde van Wallonië en is eindwinnaar

Arnaud Démare van Groupama-FDJ heeft de lastige slotrit in de Tour de Wallonie gewonnen. De Franse sprinter, die begon als klassementsleider aan de vierde etappe, rekende in een sprint heuvel op af met de Belgen Philippe Gilbert en Greg van Avermaet.

Zdenek Stybar was een van de vroege vluchters. De Tsjech had vijf metgezellen met zich mee en zouden drie minuten krijgen van het peloton, maar net voor de laatste helling van de dag op 10 kilometer van de streep werden ze teruggehaald dankzij het werk van CCC, de ploeg van Greg van Avermaet.

Op de klim werd stevig doorgetrokken, waardoor klassementsleider Arnaud Démare de voorste van het peloton moest laten gaan. Op de slothelling zou uiteindelijk de Ecuadoraan Jhonatan Narvaez de beste zijn en zou een gaatje slaan van twintig seconden met het peloton. Démare kon snel weer zijn plaats innemen in het peloton in nemen na goed werk van zijn ploeggenoten. Groupama-FDJ zorgde in de kilometers die nog resten dat ook het gat naar Narvaez werd dichtgereden, waarna Démare zich kon gaan opmaken voor een sprint heuvel op.

Philippe Gilbert begon als eerste aan de sprint, maar hij werd snel gevolgd door Démare. De Fransman sprintte snel naar het wiel van de Belg toe, waarna hij het makkelijk afmaakte in Erezée, waar na 200 kilometer de finish lag. Voor Démare was het zijn tweede ritzege deze week, want ook in de tweede etappe was hij de beste. De eindwinst in de Tour de Wallonie ging ook naar de renner van Groupama-FDJ.