FOK! Wat een weer: een gelukkig weerman + einde hittegolf

Goeiedag!  

Ik ben een gelukkig weerman. De tranen van geluk stromen over mijn wangen op het moment dat ik dit type.   Wat heb ik een mazzel gehad zeg en dat twee dagen na elkaar. Je moet soms even geduld hebben, een beetje mazzel én even goed mopperen. In dat geval zal je rijkelijk beloond worden. 

Zondag had ik de handdoek al bijna in de ring gegooid rond een uur of 7, maar ineens onstonden er een paar zeer actieve onweerscellen precies nabij Haarlem. Het begon met een Arcus met felle windvlagen en rondtollende woeste luchten, maar ik zag in zuidelijke richting een groen-zwarte lucht naderen. Toen dacht ik, dit kan best wat worden. En hoe! De hemelsluizen gingen wagenwijd open, het onweerde aan één stuk door en als klap op de vuurpijl vielen er ook even grote hagelstenen. En dat is iets wat we in het westen niet vaak mee maken!  

Rond een uur of half 9 sloeg er nog een enorme CG+ in, waarvan zelfs ik schrok!  

Uiteindelijk viel er bij mij 50 mm, op een ander meetpunt in Haarlem 47 mm. 

Maar nu komt ie: Hoeveel mazzel kun je hebben? Schiphol had maar 3 mm, Spaarndam 6 mm, Vijfhuizen 18 mm en Bloemendaal 24 mm. En ik? De jackpot. (De tranen stromen weer. )

En dan denk je dat je het al gehad hebt? Nee, we gingen vandaag voor de tweede en derde ronde! Forse buien waren er vandaag weer actief. Wederom in het zuidwesten en westen. In het oosten hadden ze last van bewolking boven Duitsland, maar ook daar zijn een paar buien ontstaan.

Dit alles leverde gisteren hier nog eens 18 mm op, en dat betekent 68 mm in 24 uur. Dit maak ik niet vaak mee en ik ben dus dolgelukkig!

Verder leverde de buien gistermiddag in Noord-Holland tussen de 35 en 50 mm op. Dus mijn 18 valt wel wat tegen.  

Vandaag draait de wind naar het zuidwesten en dat betekent dat het in het westen wel overwegend droog blijft. In het binnenland ontstaan echter wel enkele regen- en onweersbuien. Of die ook zo heftig worden is nog even te bezien. De maxima liggen tussen een bescheiden 22 graden aan zee tot 25 in Limburg. Dit betekent een EINDE aan de HITTEGOLF van 2020. De Bilt haalt maximaal 24 graden. 

Het was me het hittegolfje wel zeg!

Maar de warme lucht verlaat ons niet meteen. Woensdag en donderdag kan het kwik nog even flink oplopen tot boven de 25 graden. De vraag is alleen of het stabiel genoeg is. Daar hebben we het later wel over. 

Tot ziens.  

( Mopperen, klagen en zeiken helpt dus.

Meer weer op FOK!

 

Onweer bij babylon (Foto: babylon)
Een foto vlak voordat het ging onweren. (Foto: babylon)

 Onweer in de Kop van Noord-Holland (Foto: DJ_Koelkast)
Onweer in de Kop van Noord-Holland (Foto: djkoelkast)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.