Zeldzame regionale superhittegolf een feit

In Arcen is het om 14:50 uur 35,1 graden geworden en daarmee is aan de voorwaarden voor een superhittegolf voldaan. Voor een superhittegolf moet het vijf dagen op rij minimaal 30 graden worden en van die vijf dagen zijn drie dagen met minstens 35 graden nodig. De temperatuur loopt komende uren nog verder op. Ook in Westdorpe, Woensdrecht, Gilze-Rijen, Eindhoven en Volkel kan de superhittegolf dan een feit zijn.

Sinds afgelopen woensdag hebben we te maken met tropische warmte van 30 graden of meer en sinds vrijdag worden temperaturen van 35 graden en meer gemeten. Doordat het dinsdag net niet 25 graden werd, valt deze superhittegolf samen met de gewone hittegolf waarbij de grenswaarden op 25 en 30 graden liggen. Dat het zo snel zo warm werd is tekenend voor de hitte.

Vorig jaar juli was ook sprake van een regionale superhittegolf. Op totaal zes meetpunten van het KNMI kon een regionale superhittegolf worden genoteerd. Dat was het geval in Hoogeveen, Lelystad, Marknesse, Deelen, Twenthe en Hupsel. In 2018 had Arcen een superhittegolf.

Tot een officiële superhittegolf in De Bilt komt het niet. Op het landelijke hoofdstation is het wel tropisch, maar wordt de grens van 35 graden niet gehaald. Een superhittegolf in De Bilt zou een unicum zijn.

Superhittegolf fenomeen van deze eeuw
Superhittegolven zijn een nieuw fenomeen en zijn alleen deze eeuw waargenomen. Dat was in 2003, 2015, 2018, 2019 en nu dus ook 2020. De superhittegolf van dit jaar wordt meteen een hete. In totaal kan het op vijf of zes dagen 35 graden of meer worden. Tot nu toe ging een superhittegolf gepaard met maximaal vier van dit soort zeer hete dagen.

Niet eerder zo warm op 10 augustus
Met het bereiken van een temperatuur van 35,1 graden is niet alleen de superhittegolf een feit, ook is daarmee sprake van een warmterecord. Op geen enkel officieel weerstation was het op 10 augustus zo warm als vandaag. Het vorige record stond op naam van Deelen. Op het militaire vliegveld van de Gelderse plaats werd op 8 augustus 1975 een temperatuur van 34,7 graden gemeten.