Ajax, PSV en AZ winnen hun oefenwedstrijd

Ajax, AZ en PSV hebben alle drie hun oefenwedstrijd zaterdag gewonnen. Ajax had weinig moeite met RKC Waalwijk, PSV versloeg SC Verl en AZ versloeg het franse Lille OSC.

Op 10 maart 2011 stond Stekelenburg voor het laatst in het Ajax-doel in de Europa League-wedstrijd tegen Spartak Moskou. Na dat seizoen vertrok de doelman naar AS Roma en speelde vervolgens voor Fulham, AS Monaco, Southampton en Everton. Tegen RKC had hij een rustige avond. In de eerste helft moest hij een keer handelend optreden op een inzet van Mario Bilate. Na rust mocht hij de bal uit het doel halen na een kopbal van Teun van Grunsven.

Aan de andere was het een stuk drukker voor het doel. Lassina Traoré zorgde na een sterke aanval na twintig minuten voor de openingstreffer. In de rust werd alle veldspelers vervangen aan Amsterdamse zijde. Niet lang na de hervatting maakte Klaas-Jan Huntelaar er 2-0 van. Jurgen Ekkelenkamp kopte de 3-0 binnen. De Braziliaan Antony, die onlangs voor een recordbedrag overkwam van São Paulo, tilde de stand naar 4-0. Na de goal van Van Grunsven maakte hij er op aangeven van Nicolas Tagliafico 5-1 van. Huntelaar bepaalde met zijn tweede van de avond de eindstand op 6-1.

Dat Noni Madueke al vroeg in het seizoen in blakende vorm verkeert, was tijdens het trainingskamp van PSV in Duitsland de hele week al te zien. De 18-jarige Britse aanvaller bekroonde zijn knappe optredens in de training zaterdagmiddag met een hattrick tegen het Duitse SC Verl (3. Liga). Dankzij zijn drie goals won PSV de eerste oefenwedstrijd van het seizoen: 0-3. Alle treffers vielen voor rust. Vooral de derde goal van Madueke mocht er zijn. Hij stuurde een paar man van de tegenstander het bos in en met een verschroeiend schot schoot hij binnen.

AZ heeft zaterdag in zijn vierde oefenduel richting het nieuwe seizoen zijn eerste zege geboekt. Mede dankzij een juweel van een treffer van Yukinari Sugawara werd het 2-1 tegen Lille. Na de nederlagen tegen RC Genk, FC Utrecht en PEC Zwolle (steeds met 1-0) probeerde AZ eindelijk van de hatelijke nul af te komen in deze oefencampagne.

Voetballend creëerde AZ niet overdreven veel kansen, maar een zeer fraaie goal van Sugawara bood uitkomst. De Japanner schoot de bal na 73 minuten vanaf een meter of dertig heerlijk in de kruising. Dat smaakte naar meer voor AZ, dat de jacht op de 2-1 inzette. Met succes, want vlak voor tijd verzilverde Thomas Ouwejan een vrije trap.