Kantoor van advocaat Jan-Hein Kuijpers beschoten

Een advocatenkantoor is vanochtend of vannacht beschoten in de Falckstraat in het centrum van Amsterdam. Het gaat om het kantoor van Kuijpers & Nillesen Advocaten.

De politie heeft een deel van de straat afgezet en doet onderzoek. Ook de Forensische Opsporing is aanwezig. Buurtbewoners die bij hun auto willen worden weggestuurd. Een van de bewoners van de straat zegt dat hij tussen 4.00 uur en 6.00 uur wakker werd van een of meerdere schoten, anderen zeggen rond 3.00 uur schoten te hebben gehoord.

Op een foto die AT5 ontving is een kogelgat in het raam te zien. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er in een kantoorpand in de straat een kogelinslag is aangetroffen. De beschieting heeft 'zeer waarschijnlijk' in de nacht plaatsgevonden.

Bij het kantoor werkt onder meer advocaat Jan-Hein Kuijpers. Hij werkte in het verleden onder andere voor Willem Holleeder en voor een van de hoofdverdachten van de verijdelde helikopterkaping in Limburg.

Het kantoor was vanmorgen nog niet telefonisch bereikbaar voor een reactie.

Veel indruk
Evert-Jan Henrichs, de deken van de ­Amsterdamse Orde van Advocaten, zegt dat de beschieting van het advocatenkantoor veel indruk heeft gemaakt bij de beroepsgroep.

"Het is natuurlijk ronduit schokkend dat dit soort dingen gebeuren", zegt Henrichs. "Dat je dit als advocaat of als advocatenkantoor moet meemaken. Je denkt natuurlijk allemaal aan die nog veel ernstigere dingen die bijna een jaar geleden zijn gebeurd (de moord op advocaat Derk Wiersum, red.). Een grote schok."

Geheimhouding
Henrichs ging vanochtend langs om te kijken of hij de advocaten in het kantoor kon helpen en om te zorgen dat de geheimhouding van de advocaten niet in het geding kwam tijdens het politieonderzoek. "Dat er geen dossiers open en bloot lagen en dergelijke."

Hij gaat contact opnemen met de hoofdofficier van justitie, om te kijken of en zo ja welke veiligheidsmaatregelen er nodig zijn. "Maar ik heb het de advocaten gevraagd en ik geloof niet dat ze op dit moment zich onveilig voelen. Maar het is toch een grote zorg als je 's ochtends argeloos je kantoor binnenloopt."

Terugkomen
Volgens hem is de beroepsgroep enorm geschokt. "Het haalt je toch weer voor de geest wat er bijna een jaar geleden is gebeurd. In dat geval natuurlijk de moord. Het blijft op die manier maar terugkomen. Dus de golven, de schokgolven, die duren op deze manier voort."