Jakobsen ondergaat operatie van vijf uur, nog altijd in kunstmatige coma

Fabio Jakobsen verkeert na zijn val in de openingsrit in levensgevaar volgens Barbara Jerschina, de arts in de Ronde van Polen. De Nederlands kampioen kwam vlak voor de finish hard ten val en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

"Zijn toestand is erg slecht. We hebben te maken met een ernstig craniocerebraal trauma (hersenletsel, red.). Zijn hart werkte wel heel goed. Maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren", aldus Jerschina tegen de Poolse tv. Volgens de rondearts heeft Jakobsen bij zijn val zijn gehemelte en zijn luchtpijp verbrijzeld.

Jakobsen kwam vlak voor de finish in de openingsrit zwaar ten val toen de Nederlands kampioen Dylan Groenewegen wilde inhalen, waarna Groenewegen de deur dichtgooide. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step vloog met hoge snelheid in de hekken en kwam in aanraking met een Pools jurylid, die er relatief goed van af lijkt te zijn gekomen.

Groenewegen werd na afloop logischerwijs gediskwalificeerd.

Update 22.44

Jakobsen heeft geen hersenletsel opgelopen bij zijn zware valpartij in de Ronde van Polen, meldt de assistent-directeur van het ziekenhuis in Sosnowiec in gesprek met de Poolse sportzender TVP Sport. Ook het ruggenmerg is intact gebleven. Wel heeft Jakobsen schade opgelopen aan zijn borst. Zijn situatie is op dit moment stabiel, maar nog steeds levensbedreigend.

Update 9.58

Fabio Jakobsen heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat meldt het ziekenhuis van het Poolse Sosnowiec waar de 23-jarige wielrenner is opgenomen na zijn valpartij van woensdag in de eerste etappe van de Ronde van Polen.

Het ziekenhuis laat verder weten dat later vandaag zal worden geprobeerd Jakobsen te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma. Rond 14.00 uur volgt meer informatie vanuit het ziekenhuis over de toestand van de Nederlands kampioen.

Ook zijnploeg Deceuninck-Quick-Step heeft iets na middernacht een verklaring op de website van de ploeg gezet. Daarin wordt de eerdere verklaring van het Poolse ziekenhuis bevestigd."De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel", valt te lezen op de website van de Belgische ploeg. "Diagnostische tests onthulden geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de volgende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice."