Tientallen doden, duizenden gewonden bij gigantische explosie Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdag een gigantische explosie geweest. Het gebeurde in of bij de haven van de stad, wat er precies gebeurd is is nog niet duidelijk, maar vemoedens zijn er wel.

Op de locatie was al een forse brand gaande, waardoor veel mensen dat bijvoorbeeld vanuit flatgebouwen aan het filmen waren. In de grote rookwolken zijn kleine explosies te zien, waardoor het vermoeden bestaat dat het om een grote opslagplaats voor vuurwerk gaat.

Op een gegeven moment laaien de kleine explosies wat op, waarna de stad opgeschrikt wordt door een werkelijk gigantische explosie, gevolgd door een enorme drukgolf. De berichten spreken vooralsnog over gewonden, maar de kans lijkt uiterst klein dat het daar bij blijft.

Update 19.15 uur
Volgens diverse lokale media zijn inmiddels zeker elf lichamen geborgen, ooggetuigen zeggen dat er tientallen doden liggen in de gebouwen rondom het gebied waar de explosie plaats heeft gevonden.

Een hoge functionaris binnen de Libanese regering liet weten dat men vermoedt dat het níet om een vuurwerkopslagplaats gaat, maar dat vorig jaar in beslag genomen en zwaar explosief materiaal opgeslagen lag op de ontplofte locatie.

Door lokale media wordt ook benzeen genoemd als iets dat er mogelijk opgeslagen lag, net als raketten van Hezbollah.

Update 21.19 uur
Bij de explosie zijn volgens de Libanese minister van gezondheid tenminste 30 doden en 2500 gewonden gevallen.

Volgens een bron bij de Libanese veiligheidsdiensten is de enorme explosie veroorzaakt door een brand die overgeslagen is naar een nabijgelegen opslag van ammoniumnitraat. Ammoniumnitraat wordt in de meeste gevallen gebruikt als grondstof voor kunstmest.

Het Libanese Rode Kruis roept mensen op om bloed te doneren. Er is grote nood aan bloed van alle bloedgroepen.

Update 21.46 uur
Volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vijf mensen die betrokken zijn bij de Nederlandse ambassade gewond geraakt. De gewonden, onder wie tenminste vier Nederlanders, zijn werkzaam op de ambassade of een partner van een medewerker. Een van de slachtoffers is zwaargewond.

Update 23.40 uur
De aantallen zijn inmiddels opgehoogd naar ruim zeventig doden en meer dan vierduizend gewonden, niet verrassend voor een groot deel door zaken als rondvliegend puin en glas. Volgens een bron binnen de autoriteiten zou er maar liefst 2700 ton ammoniumnitraat op de locatie gelegen hebben.