Luchtmacht neemt nieuwe Chinooks in gebruik

De eerste 2 nieuwe CH-47F Chinook-transporthelikopters zijn op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood in gebruik genomen. De helikopters worden gebruikt voor opleiding en training. Het Defensie Helikopter Commando verwacht de eerste toestellen begin volgend jaar in Nederland.

Op termijn moet de Koninklijke Luchtmacht over een vloot beschikken van 20 toestellen in de nieuwste, identieke uitvoering. Daarvan worden er 15 bij 298 Squadron in Gilze-Rijen gestationeerd en 5 bij 302 Squadron op Fort Hood.

Vanaf 1995 nam de luchtmacht 13 Chinooks in de D(elta)-uitvoering in gebruik. Daarvan gingen er 2 verloren in 2005 tijdens de ISAF-missie In Afghanistan. Tussen 2008 en 2012 werd de vloot uitgebreid met 6 nieuwe helikopters in de F(oxtrot)-uitvoering.

Onderhoud moeilijk en duur
Na 20 jaar inzet wordt het onderhoud van de 11 ‘Delta’s’ te moeilijk en duur. De romp is verouderd en bepaalde onderdelen van de cockpit worden niet meer gemaakt. Daarnaast nemen de inzetmogelijkheden af door het achterblijven bij technologische ontwikkelingen.

In 2015 kocht Defensie 14 Chinook Foxtrot MYII CAAS toestellen met enkele voor Nederland noodzakelijke modificaties. Daarnaast is besloten om de huidige Foxtrot-modellen te moderniseren naar diezelfde Foxtrot MYII CAAS-standaard.

Verbeteringen
De CH-47F Chinooks krijgen onder meer een volledig digitaal cockpitmanagementsysteem met geïntegreerde communicatiesystemen, navigatiesystemen en verbeterde zelfverdedigingsmiddelen. Vliegers weten hierdoor meer over hun omgeving en de operationele effectiviteit wordt vergroot.

Het vernieuwde onderhoudssysteem signaleert slijtage vroegtijdig. Dit maakt eerder en meer gericht onderhoud mogelijk waardoor de beschikbaarheid toeneemt. De nieuwe configuratie leidt zo ook nog eens tot lagere kosten.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie