Turkse Netflixserie If Only geannuleerd na kritieken op homoseksueel personage

Netflix heeft de Turkse serie If Only geannuleerd vanwege kritiek van de lokale autoriteiten op een homoseksueel personage in de serie.

De uit acht delen bestaande serie werd in maart van dit jaar aangekondigd en door de Turkse productiemaatschappij Ay Yapim gemaakt, met acteur Özge Özpirinçci in een van de hoofdrollen. Toch heeft de streaminggigant besloten om de stekker uit het project te trekken, nadat bekend werd dat filmvergunningen niet werden toegekend vanwege de seksuele geaardheid van een van de personages.

Volgens vertaling van Financial Times heeft If Only-maker Ece Yörenç aan de Turkse website Altyazi Fasikul laten weten: "Vanwege een homoseksueel personage zijn de filmvergunningen niet uitgegeven, wat zeer beangstigend is voor de toekomst." Financial Times heeft verhaal gehaald bij de lokale autoriteiten en spraken een woordvoerder van de huidige partij van Recht en Ontwikkeling, die bevestigden dat er zorgen zijn geuit over If Only.

Entertainmentwebsite Deadline heeft van Netflix te horen gekregen dat zij liever het project stopzetten dan dat zij het creatieve proces laten beïnvloeden. Een woordvoerder van Netflix heeft echter niet direct gereageerd op de situatie, maar liet het volgende weten: "Netflix blijft zeer nauw betrokken bij de Turkse leden en creatieve Turkse community. Wij zijn trots dat wij met geweldig goed talent kunnen werken. Op dit moment zijn enkele Turkse originals in productie en nog enkele die gaan komen, wij kijken er naar uit om deze verhalen te delen met leden van over de hele wereld."

Na het nieuws van de annulering heeft If Only-showrunner Yörenç een citaat geretweet van Netflix CEO Reed Hastings, die in 2018 in de Turkse krant Hürriyet liet weten zich geen zorgen te maken over de censuur in het land. "We zitten in Saoedi-Arabië. We zitten in Pakistan. Als daar geen problemen zijn, krijgen we in Turkije die dan wel? Dat kan ik mij niet voorstellen."