Marc Marquez breekt arm in Jerez, mogelijk zenuwschade

Marc Márquez heeft zondag een breuk in zijn bovenarm opgelopen door de val die hij maakte in de verder fenomenale MotoGP-race in Jerez. Dit heeft zijn werkgever Repsol Honda gistermiddag laten weten. De coureur wordt dinsdag geopereerd in Barcelona door de traumatoloog van het wereldkampioenschap Dr. Xavier Mir.

Márquez werd van zijn motor gegooid tijdens een geweldige comeback na een fout eerder in de race. Hij crashte hard, en na onderzoeken in het lokale ziekenhuis werd een gebroken humerus vastgesteld. "Marc Márquez heeft een blessure opgelopen, naar het lijkt, door een directe impact van de band tegen de rechterarm, resulterend in een fractuur van de schacht van de humerus, een complete breuk hoewel hij niet geheel is verplaatst", aldus Dr. Mir. Er is wat onzekerheid over eventuele zenuwschade, een kwetsuur die vaker voorkomt bij een (dwars)breuk van de humerus. De paddockarts spreekt over 'mogelijke verlamming van de radiale zenuw in de bovenarm' maar het artsenteam is hiervan nog 'niet zeker'. Dit kan invloed hebben op Márquez' pols, hand en vingers. Na een 12 uur durende observatieperiode in Jerez wordt de coureur vandaag overgebracht naar Barcelona waar hij morgen wordt geopereerd.

Met een volgende race alweer op de planning voor aanstaande zondag lijkt het prolongeren van zijn wereldtitel lijkt niet langer een optie voor de Catalaan en het is onduidelijk hoe lang de 27-jarige kampioen niet aan de start zal verschijnen. Het seizoensschema is door de COVID-19-crisis compact en laat weinig ruimte voor blessures, laat staan die met een langere hersteltijd.

Naast Marc Márquez wordt ook Cal Crutchlow geopereerd. De satellietrijder liep een polsbreuk op in de warmupsessie op zondag. Alex Rins, die werd gezien als mogelijke titelstrijder, crashte in de kwalificatieronde met zijn Suzuki, wat resulteerde in een gebroken schouder uit de kom. Ducati-coureur Andrea Dovizioso eindigde als derde in de strijd op de Spaanse grond, ondanks zijn drie weken eerder gebroken sleutelbeen.