F1: Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Formule 1 Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. Zijn Mercedes-team domineerde in Budapest het hele weekend, maar Max Verstappen snoepte dankzij een zeer goede start de tweede plaats weg voor de zwarte bolide van Valtteri Bottas.

Voor Red Bull Racing was het een zwaar weekend in Hongarije en het drama werd nog groter toen Verstappen in de ronde richting de grid op een natte baan de muur in ging. De Nederlander zette zijn beschadigde bolide op de grid, waarna het team de stuurstang net op tijd wist te repareren. Het hele veld vertrok op intermediates, terwijl Kevin Magnussen op natweerbanden de opwarmronde begon. De Deen kwam samen met zijn Haas-teamgenoot Romain Grosjean al voor de start binnen voor slicks.

De start zelf verliep voor Hamilton zonder problemen, maar niet voor teamgenoot Bottas die slecht weg was en terugviel naar plek zes, achter Lance Stroll, Verstappen en de Ferrari's van Sebastian Vettel en Charles Leclerc. Omdat de baan snel opdroogde kwamen de coureurs snel naar binnen voor nieuw rubber, waarbij Verstappen een van de laatsten was. Deze beslissing legde hem geen windeieren, want de Nederlander vond zich terug op plek twee, voor Magnussen en Grosjean die optimaal profiteerden van hun vroege stop.

Een van de rijders die niet profiteerde was Leclerc die door Ferrari op de zachtste banden was gezet, terwijl de rest van het veld op de mediums en harde banden reed. Het rubber van de Monegask was er snel aan en hij zakte langzaam maar zeker door het veld heen. Voor Bottas gold de omgekeerde richting, want de Fin was na zijn slechte start bezig aan een opmars. Deze bracht hem in eerste instantie op plek vier waar hij klem zat achter Stroll.

Dit betekende goed nieuws voor Verstappen die hiermee een flink gat kon slaan met zijn achtervolgers. Iets verder naar achteren wist ook Albon enkele plaatsen te winnen, terwijl de rijders van Haas wat terugvielen. Ferrari haalde Vettel na 31 ronden weg achter Grosjean voor zijn tweede stop, terwijl Mercedes Bottas op die manier bevrijdde van Stroll.

Bottas zette op de nieuwe banden meteen de snelste rondetijden neer, waarna Red Bull Verstappen binnenhaalde om het gevaar af te wenden. Het team van de Nederlander kon niet voorkomen dat teamgenoot Albon door Vettel gepasseerd werd. Bij Verstappen lukte het wel, want hoewel Bottas sneller was en het gat dichtreed kwam de Fin Verstappen niet voorbij.

Mercedes probeerde hierna de strategie van vorig jaar opnieuw uit, toen het Hamilton laat binnenhaalde voor een stop om Verstappen te verschalken. Toen lukte het en ditmaal wilden ze met Bottas hetzelfde doen. Verstappen had ditmaal echter wat meer leven in zijn banden dan destijds, waardoor het gat minder snel gedicht werd.

Na 70 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, voor Verstappen die hiermee het maximale heeft gehaald uit een weekend dat dramatisch leek te verlopen. Bottas werd met de pijlsnelle Mercedes derde, voor Stroll die een goed weekend afsloot met plek vier. Albon haalde in de slotfase Vettel nog in en was de laatste die niet op een ronde werd gezet. Vettel haalde goede punten binnen voor Ferrari, voor Sergio Perez, Daniel Ricciardo en Magnussen die hiermee de eerste punten van het jaar voor Haas pakte. Het laatste punt was voor Carlos Sainz die een groot deel van de race in gevecht was met Leclerc. Pierre Gasly had het hele weekend motorische problemen en was tijdens de race de enige uitvaller door problemen met de krachtbron.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 L. Hamilton Mercedes 1:40:08.202
2 M. Verstappen Red Bull +8.702
3 V. Bottas Mercedes +9.452
4 L. Stroll Racing Point +57.579
5 A. Albon Red Bull +1:18.316
6 S. Vettel Ferrari +1 ronde
7 S. Pérez Racing Point +1 ronde
8 D. Ricciardo Renault +1 ronde
9 K. Magnussen Haas +1 ronde
10 C. Sainz Jr. McLaren +1 ronde
11 C. Leclerc Ferrari +1 ronde
12 D. Kvyat AlphaTauri +1 ronde
13 L. Norris McLaren +1 ronde
14 E. Ocon Renault +1 ronde
15 R. Grosjean Haas +1 ronde
16 K. Räikkönen Alfa Romeo +1 ronde
17 A. Giovinazzi Alfa Romeo +1 ronde
18 G. Russell Williams +1 ronde
19 N. Latifi Williams +5 ronden
DNF P. Gasly AlphaTauri +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 63
2 Valtteri Bottas Mercedes 58
3 Max Verstappen Red Bull 33
4 Lando Norris McLaren 26
5 Alex Albon Red Bull 22
6 Sergio Perez Racing Point 22
7 Charles Leclerc Ferrari 18
8 Lance Stroll Racing Point 18
9 Carlos Sainz Jr. McLaren 14
10 Sebastian Vettel Ferrari 9
11 Daniel Ricciardo Renault 8
12 Pierre Gasly AlphaTauri 6
13 Esteban Ocon Renault 4
14 Kevin Magnussen Haas 2
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 2
16 Daniil Kvyat AlphaTauri 1
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 0
18 Nicholas Latifi Williams 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 121
2 Red Bull 55
3 McLaren 40
4 Racing Point 40
5 Ferrari 27
6 Renault 12
7 AlphaTauri 7
8 Alfa Romeo 2
9 Haas 2
10 Williams 0