Vier dagen cel voor eigenwijze We Are Here-leden die in garage wilden blijven

De veertien leden van We Are Here die op 11 mei zijn aangehouden in garage Kempering in Amsterdam Zuidoost zijn door de rechter veroordeeld tot vier dagen celstraf. Het Openbaar Ministerie vervolgde hen wegens huisvredebreuk en het kraken van een ontruimd gebouw.

De veertien weigerden te vertrekken uit de garage, terwijl de gemeente had gewaarschuwd dat iedereen die zich na de ontruiming nog in de garage bevond zou worden opgepakt. Ze gingen ook niet weg nadat ze van de politie opdracht hadden gekregen het pand te verlaten om de slopers hun werk te laten doen.

Voor het OM woog zwaar dat de eerder aangekondigde ontruiming in maart was uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus. De gemeente regelde nachtopvang voor de groep in sporthal Elzenhagen in Noord, maar daar wilden ze geen gebruik van maken. Ze keerden nogmaals terug naar de omheinde parkeergarage waar zij vanaf december verbleven.

'De verdachten hebben de situatie op scherp gezet. Er kon niets anders worden gedaan dan hen aanhouden', aldus de officier. De uitgeprocedeerde asielzoekers komen uit Gambia, Guinee-Bissau en Senegal.