Isis in plaats van Aishah op koffie: discriminatie

Een medewerker van Starbucks in Minnesota verstond de 19-jarige Aishah niet toen die een kop ijskoffie bestelde en schreef op de beker de naam Isis. Hierdoor voelde de moslima zich dermate vernederd, gekleineerd, gekwetst en woedend dat ze prompt de pers opzocht.

Aishah beweert dat ze haar naam twee keer heeft doorgegeven 'voor de duidelijkheid'. Ook droeg de vrouw tijdens het bestellen een hijab, wat 'duidelijk een teken van haar geloof is,' aldus de woordvoerder van Council on American-Islamic Relations (CAIR) die de vrouw vertegenwoordigt.

De medewerker zegt de naam simpelweg verkeerd te hebben verstaan. Toen Karen Aishah eiste de manager te spreken zou de medewerker hebben gezegd dat ze zich er onnodig druk om maakte. Wel kreeg ze een nieuw drankje en een giftcard van 25 dollar.

Dit was voor Aishah reden genoeg de Target, de winkel waarin de Starbucks gevestigd is, aan te klagen wegens discriminatie. Target heeft inmiddels in een statement verklaard dat er van opzet van de kant van de medewerker geen sprake was. Ook krijgt deze extra training om te voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nog eens voor zal komen.

De CAIR stelt dat het gebruik van het woord Isis gelijk staat aan het gebruik van het woord Nigger. Voor het gemak wordt hier achterwege gelaten dat Isis naast een terreurgroep ook een doodnormale voornaam is in veel landen, waaronder Amerika.

De kwetsende beker in kwestie
De kwetsende beker in kwestie