Nieuwe hoofdrol gevonden voor Batwoman

Het schokte DC-fans nogal; kort na de finale van het eerste seizoen van Batwoman maakte Ruby Rose, die de titelrol van Kate Kane speelt, bekend uit haar rol te stappen. We weten nog steeds niet waarom zij dit besluit heeft genomen, maar inmiddels is wel bekend hoe Warner Bros. het gat dat zij achterlaat, gaat vullen.

Omdat het om het titelpersonage gaat was de vraag al snel: wordt een nieuwe actrice gezocht om de rol van Kate te spelen, of kiest men voor een nieuw personage die in de Batwoman-rol springt? Het blijkt het laatste te zijn, want dat nieuwe personage heet Ryan Wilder en wordt gespeeld door Javicia Leslie.

Volgens Deadline is Ryan sympathiek, rommelig, een beetje gek en ongetemd. Ze lijkt ook in de verste verte niet op Kate Kane. Met niemand in haar leven om haar op het rechte pad te houden, heeft Ryan jarenlang drugs vervoerd, de politie ontdoken en haar pijn behandeld met slechte gewoonten. Wanneer we haar ontmoeten leeft ze in een busje met een plant. Ze zou melk stelen om een straatkat te voeren maar kan je ook met haar blote handen doden, Ryan is het gevaarlijkste type vechter: zeer bekwaam en wil ongedisciplineerd. Ze is lesbisch (en komt daar voor uit), atletisch, rauw, gepassioneerd en feilbaar, en zeker niet je stereotype All-American Hero.

Leslie is afkomstig uit een andere productie van dezelfde bedrijven als achter Batwoman (naast Warner Bros. ook Berlanti Productions, die bijna alle DC-series produceert): God Friended Me, dat in de VS op CBS wordt uitgezonden. Door haar te casten als Batwoman blijft de serie nieuwe wegen inslaan, en dat benadrukt de actrice zelf in een citaat:

"Ik ben enorm trots om de eerste zwarte actrice te zijn die de iconische rol van Batwoman op televisie speelt, en als biseksuele vrouw voel ik me vereerd om deel te nemen aan deze baanbrekende show die zo'n pionier was voor de LHBTI+ -gemeenschap."

Bij de casting van Ruby Rose in de rol van Kate Kane, die in de comics al bekend stond als een lesbische superheld, waren er vanuit delen van de DC-fanbase klachten dat Rose "niet gay genoeg" zou zijn om de rol te mogen spelen. Leslies biseksualiteit onderstreept daarom ook de wens om de rol van Batwoman, die ook in de vorm van Ryan Wilder dus lesbisch blijft, blijvend te laten vertolken door iemand uit de LHBTI+-gemeenschap.

Volgens Caroline Dries, showrunner van Batwoman, heeft zij "een heel nieuw personage bedacht dat in haar verleden werd geïnspireerd door Batwoman." Dries voegt toe dat Ryan "misschien helemaal niet de juiste persoon [is] om het te doen, dus dat maakt het leuk". Volgens haar willen de producers respecteren wat Rose met haar rol heeft gedaan en kijkers helpen om te wennen aan de plotselinge wisseling van de wacht.

De DC-series van de tv-zender The CW hebben, mede door corona, allemaal een vertraagde start van het tweede seizoen. Hoewel de start van de opnames sterk afhangt van coronamaatregelen in o.a. Vancouver, waar de series worden geproduceerd, is men van plan om Batwoman, maar ook series als Supergirl, The Flash en de nieuwe serie Superman & Lois, in januari te gaan uitzenden. Batwoman wordt op dit moment nog niet in Nederland aangeboden; mogelijk wordt een lokale distributeur niet gezocht om de serie volgend jaar via HBO Max naar Europa te kunnen brengen.

Javica Leslie
Javica Leslie