Toch gridstraf voor Hamilton in Oostenrijk

Lewis Hamilton zal de Grand Prix van Oostenrijk beginnen vanaf de vijfde startplek. De Brit kwalificeerde zich voor de eerste Formule 1-race van 2020 als tweede, maar kreeg een straf van drie gridposities omdat hij in zijn laatste ronde bij een gele vlag niet van het gas af ging.

Hamilton moest zich na afloop van de kwalificatie voor twee vergrijpen bij de stewards melden, beiden in het derde deel van de kwalificatie. De eerste snelle ronde in het kwalificatieslot werd Hamilton, na gehoord te zijn, ontnomen omdat hij met vier wielen buiten de baan geraakt was bij het oprijden van het rechte stuk van start/finish.

De Brit moest zich ook melden voor het niet terugnemen van gas toen de voor hem rijdende Bottas bij bocht vijf van de baan raakte en een gele vlag veroorzaakte. Aanvankelijk spraken de stewards Hamilton vrij, omdat de vlagsignalen langs de baan niet consistent waren. De Mercedes-coureur zag namelijk zowel een gele vlag als een groen tonend bord.

Red Bull Racing diende daarop protest in, omdat uit nieuw ingebracht beeldmateriaal bleek dat Hamilton wel degelijk een geel tonend paneel heeft genegeerd. Deze beelden waren bij het nemen van de aanvankelijke beslissing niet beschikbaar. De stewards hebben na het opnieuw horen van Hamilton en Mercedes hun beslissing herzien en de Brit een gridstraf van drie plaatsen opgelegd, waardoor Bottas op plek een start, Max Verstappen op twee, met daarachter Lando Norris, Alex Albon en Hamilton.