Omtzigt: "Ik geloof in een overheid als schild van de zwakken"

In een brief op de CDA-site heeft kandidaat lijstrekker Pieter Omtzigt zijn kandidatuur toegelicht aan de CDA-kiezers en stemmers in het land. Het vasthoudende Kamerlid vertelt in de brief waar zijn politieke beginselen liggen en waar hij als lijsttrekker voor wil staan. Duidelijk is dat hij geen zin heeft in politieke spelletjes.

"Conform het christendemocratische beginsel ’publieke gerechtigheid’ geloof ik in een overheid als schild van de zwakken", zo legt Omtzigt uit. De directe aanleiding voor zijn kandidatuur is de toeslagenaffaire zo doet hij uit de doeken. "Mijn directe aanleiding is helder: de toeslagenaffaire, en vooral het gebrek aan openheid daarover, is een symbool geworden voor overheidsoptreden dat niet meer in dienst staat van hun burgers. Het is een smet op het blazoen van vele andere geweldige ambtenaren die elke dag hun best doen voor een beter Nederland."

"In plaats van een zwaard van Damocles dat boven hun hoofd hangt, zoals in de toeslagenaffaire. Waarin veel mensen door etnisch profileren als fraudeur zijn weggezet. Sommigen verloren geld, sommigen hun huis en sommigen zelfs tijdelijk het gezag over hun kinderen. Als parlementariër, als burger, als christendemocraat, maar vooral als mens stuit mij dat tegen de borst", zo schrijft de CDA'er.

Met de verhardende verhoudingen tussen beide flanken op het politieke speelveld heeft Omtzigt weinig op. "Deze rechtvaardigheid is niet links, is niet rechts. Notabene samen met de SP ben ik als CDA’er opgetrokken. Want ook in een tijd van polarisatie betekent ‘rechtvaardigheid’ gelukkig voor veel mensen nog steeds hetzelfde."

De kandidaat lijsttrekker legt uit dat hij staat voor een andere politiek dan vaak te doen gebruikelijk is. "Beste vrienden, niemand kan de toekomst voorspellen, en politici doen daardoor onder druk te vaak beloftes die ze niet na kunnen komen. En ik ben het beu dat als omstandigheden iemand zijn oprechte inzet doorkruisen, een politicus zich weer in bochten moet wringen omdat hij anders het verwijt krijgt ‘gedraaid’ te zijn. Dat spel maakt onze politiek niet beter. U verdient beter."

Daarnaast legt Omzigt ook uit hoe hij in de politiek belandde en wat zijn voorgeschiedenis is. De gehele brief kun je hier lezen.