CDA en D66 profiteren van lijsttrekkersverkiezingen in laatste peiling

D66 en het CDA lijken te profiteren van alle aandacht rond hun interne lijsttrekkersverkiezingen. In de kersverse peiling van Ipsos en EénVandaag stijgen beide partijen. VVD, GroenLinks en Forum voor Democratie leveren zetels in ten opzichte van de laatste peiling.

VVD torent nog altijd ver boven de andere partijen uit met 41 virtuele zetels, drie minder dan de vorige keer. De PVV en het CDA winnen beide twee zetels en komen op 16 plekken in de Tweede Kamer uit, waarmee ze samen strijden om de tweede plek.

De vrijwel zekere kandidatuur van Sigrid Kaag lijkt D66 goed te doen, de democraten winnen maar liefst vier zetels en stijgen naar 14 virtuele Kamerleden. GroenLinks lijkt minder gebaat bij de aanstelling van Kaag, de partij van Jesse Klaver levert twee plekken in en komt uit op 13 zetels. Ook de PvdA levert één plekje in om op 12 zetels uit te komen.

De SP komt op 10 zetels uit met een plusje van één. De FVD levert weer flink in levert een kwart van de virtuele zetels in, in deze peiling. De partij van Thierry Baudet zakt van 12 naar 9 zetels. Daarmee is Forum inmiddels de achtste partij van het land, tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van ruim een jaar geleden was de partij nog de grootste van het land. De ChristenUnie stijgt één zetel om op 7 uit te komen.

In het achterveld blijven de Partij voor de Dieren en de SGP stabiel op respectievelijk 5 en 3 zetels. Ook DENK lijkt met de teruggevonden rust het verlies te kunnen beperken en blijft op twee zetels staan.

Onderaan vinden we het slagveld van de ouderenpartij. 50PLUS verliest wederom en staat nu op 1 schamel zeteltje en lijkt in dit tempo vermorzeld te worden door de interne chaos. Tenslotte resteert er nog één zeteltje 'anders' waar Henk Krol met zijn Partij voor de Toekomst graag aanspraak op zou willen maken. Zo groot lijkt zijn achterban echter nog niet.