Standbeeld van Elieser op Joodse begraafplaats beklad

Het standbeeld van Elieser op de Joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel is vanavond beklad met oranje verf. Op het beeld zijn de letters WLM gespoten een afkorting voor White Lives Matter.

Het beeld van Elieser is al jarenlang het middelpunt van een herdenking van de Surinaamse en joodse gemeenschap. Elieser kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Hij werd begraven op Beth Haim.

Twee jongens
Een getuige meldt aan AT5 vlak voor de bekladding op een bankje naast het beeld gezeten te hebben. 'Ik was toevallig met iemand op de begraafplaats geweest en we zaten nog even na te kletsen. Er kwamen twee jongens vanuit een steegje aanlopen en die gingen tegenover ons op een bankje zitten.'

Volgens hem ging het om twee blanke mannen van tussen de 20 en 25 jaar oud met kort opgeschoren haar. Toen de getuige de begraafplaats verliet hebben de twee mannen het beeld beklad. 'Het is heel bizar, want er was vlak daarvoor nog een herdenking bij het beeld geweest.' De politie heeft in de omgeving nog gezocht naar het tweetal. Het is niet bekend of er aanhoudingen verricht zijn.

Andere bekladdingen
Mogelijk is de bekladding van het beeld een reactie op de bekladdingen van beelden door Black Lives Matter-demonstranten. Het gaat daarbij vooral om beelden van mensen die betrokken geweest zijn bij slavenhandel, of de koloniale overheersing van landen. Op de Churchill-laan werd het beeld van Mahatma Gandhi beklad. En drie dagen geleden gebeurde dat ook bij het Monument Indië Nederland.

Afgelopen week sprak AT5 nog met Sergio Berrenstein, de broer van anti-racisme activist Perez Jong Loy. Perez Jong Loy overleed vorig jaar, maar was jarenlang de drijvende kracht achter de herdenking bij het beeld van Elieser.