Ophef om 'White Lives Matter'

Kennelijk mogen alleen mensen met een kleurtje zich gediscrimineerd voelen. Als je 'White Lives Matter' roept wordt dat onherroepelijk uitgelegd als een vorm van racisme. Zo ondervond de Engelse voetbalploeg Burnley maandag tijdens de wedstrijd tegen Manchester City in de Premier Leage. 

Vlak voor de webstrijd vloog er een vliegtuigje over het stadion met een banner met 'White Lives Matter Burnley'. Al tijdens de wedstrijd veroordeelde de club de actie: "Wij vinden dit volkomen onacceptabel. Dit past niet bij de normen en waarden die wij als club uitdragen en deze actie is volkomen misplaatst. Hopelijk komen we er snel achter wie hier verantwoordelijk voor is. Deze mensen zijn niet langer welkom bij onze wedstrijden.”

Sinds de competitie in Engeland is hervat, staat bij alle spelers de tekst 'Black Lives Matter' achter op het shirt. Na het eerste fluitsignaal gaat iedereen door de knieeën om hun steun te betuigen aan de wereldwijde protestbeweging tegen racisme die is opnieuw is opgelaaid na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. 

Burnley bood excuses aan de voor de actie, hoewel het niet duidelijk is wie er achter zit: "Wij bieden onze excuses aan aan alle betrokken bij Project Restart in de Premier League, aan de club Manchester City en aan iedereen die de actie Black Lives Matter steunt. Ook wij staan volledig achter Black Lives Matter.”