Apple gaat eigen chips voor Mac maken

Apple wil hun Mac-computers overzetten van Intel naar Apple Silicon, hun eigen chip. De transitie gaat twee jaar duren. Ondertussen zal er nog jaren ondersteuning voor Intel-processoren in MacOS zitten.

Apple ontwerpt al tijden chips voor hun iPhones, iPads en Apple Watch. Nu gaan ze een reeks SoC's voor de Mac aanbieden. Dit geeft de Mac meer prestaties per watt en GPU's met hogere prestaties, waardoor app-ontwikkelaars nog krachtigere professionele apps en high-end games kunnen schrijven. Dankzij toegang tot technologieën zoals de Neural Engine wordt de Mac een platform voor ontwikkelaars om machine learning te gebruiken. Dit zal ook een gemeenschappelijke architectuur creëren voor alle Apple-producten, waardoor het voor ontwikkelaars veel gemakkelijker wordt om software voor het hele Apple-ecosysteem te schrijven en te optimaliseren.

Apple heeft vandaag ook macOS Big Sur geïntroduceerd, de volgende grote release van macOS, die een soepele en naadloze overgang naar Apple-silicium garandeert. Ontwikkelaars kunnen hun bestaande apps eenvoudig converteren om op Apple-silicium te draaien, gebruikmakend van de nieuwe technologieën en prestaties.

Om ontwikkelaars te helpen aan de slag te gaan met Apple-silicium, lanceert Apple ook het Universal App Quick Start Program, dat toegang biedt tot documentatie, ondersteuning voor forums, bètaversies van macOS Big Sur en Xcode 12, en het beperkte gebruik van een Developer Transition Kit ( DTK), een Mac-ontwikkelingssysteem gebaseerd op Apple's A12Z Bionic System on a Chip (SoC).

Apple is van plan tegen het einde van het jaar de eerste Mac met Apple-silicium te leveren en de overgang in ongeveer twee jaar te voltooien. Apple zal de komende jaren nieuwe versies van macOS voor Intel-gebaseerde Macs blijven ondersteunen en uitbrengen, en heeft nog nieuwe Intel-gebaseerde Macs in ontwikkeling.

Apple Silicon