Engelse bedrijven maken schoon schip met herstelbetalingen

Verzekeraar Lloyd's of London en horeca-keten Greene King hebben besloten dat zij zichzelf herstelbetalingen gaan opleggen. De bedrijven erkennen dat zij honderden jaren geleden geprofiteerd hebben van de slavernij en hebben besloten om te gaan investeren in goede doelen die bedoeld zijn om minderheden te steunen.

Greene King is in 1799 opgericht door Benjamin Greene en hij behoorde tot de duizenden slaveneigenaren die in 1833 ruime compensatie kregen voor het opgeven van zijn slaven nadat de slavernij in het Britse Koninkrijk was afgeschaft. Greene kreeg omgerekend een half miljoen Engelse ponden voor het opgeven van drie plantages.

Mede-oprichter van Lloyd's of LondonSimon Fraser, kreeg omgerekend 400.000 Engelse ponden voor zijn landgoed in de Dominicaanse Republiek. Lloyd's was tevens verantwoordelijk voor de verzekering van vele slavenschepen.

"Recente gebeurtenissen hebben de ongelijkheid die zwarte mensen in de loop van vele jaren hebben ervaren als gevolg van systematisch en structureel racisme dat in veel aspecten van de samenleving heeft bestaan in de schijnwerpers gezet. Moeilijke gesprekken die allang gevoerd hadden moeten worden zijn hierdoor altijd vermeden", aldus een verklaring van Lloyd's.

"Het is onvergeeflijk dat één van onze oprichters profiteerde van de slavernij en in de 19e eeuw tegen de afschaffing ervan pleitte", zei Nick Mackenzie, grote baas bij Greene King. "We hebben niet alle antwoorden, daarom nemen we de tijd om te luisteren en te leren van iedereen, inclusief onze teamleden en liefdadigheidspartners, terwijl we ons werk op het gebied van diversiteit en inclusie versterken."