Op de agenda: EU-begroting, brexit, antiracisme, Schengen

EP-leden zullen de recente antiracismeprotesten, de toekomstige EU-VK betrekkingen en de volgende EU-meerjarenbegroting bespreken tijdens de plenaire sessie deze week. 

Antiracismeprotesten
De plenaire sessie zal op woensdag beginnen met een debat rond de protesten tegen racisme en politiegeweld in de VS en de EU, die begonnen nadat George Floyd werd gedood door een politieagent in Minneapolis. Europarlementariërs zullen vervolgens op vrijdag over een resolutie stemmen.

Begroting en economisch herstel
De EU-meerjarenbegroting en economisch herstel in de nasleep van de Covid-19-crisis zal ook op woensdag besproken worden, vóór de top van 19 juni, wanneer voorzitter David Sassoli de EU-leiders zal toespreken.

EU-VK betrekkingen
EP-leden zullen op woensdag de toekomstige EU-VK relatie bespreken en op donderdag stemmen over het standpunt van het Parlement over de lopende gesprekken hierover. Op maandag zal voorzitter Sassoli samen met de voorzitters van de Europese Raad en de Commissie, Charles Michel en Ursula von der Leyen, een ontmoeting hebben met Brits premier Boris Johnson.

Openen van interne grenzen
Europarlementariërs zullen op woensdag manieren bespreken om de grenscontroles en reisbeperkingen in het Schengengebied op te heffen, en ze zullen wellicht in een resolutie op vrijdag een snelle heropening van de interne EU-grenzen en het hervatten van onze bewegingsvrijheid eisen.

De toekomst van Europa
Op donderdag zullen EP-leden waarschijnlijk vragen dat de Conferentie over de Toekomst van Europa zo snel mogelijk na de zomer plaatsvindt, en dat burgers hierin centraal moeten staan.

Desinformatie en fundamentele rechten
Op donderdagochtend zullen Europarlementsleden het hebben over de impact op de vrijheid van meningsuiting van desinformatiecampagnes tijdens de Covid-19-pandemie.