Klaver: 'Rutte, maak excuses voor slavernijverleden'

Met de komende verkiezingen en de huidige anti-racisme-hausse die door Nederland giert misschien wel in het achterhoofd, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver dat premier Mark Rutte tot het eind van de maand juni heeft om namens de Nederlandse regering excuses te maken voor het slavernijverleden. 1 Juli is de dag van Keti Koti, het feest ter viering van de afschaffing van de slavernij.

"Je kan alleen verder met de toekomst als wij ons verleden erkennen", zei de Nederlandse Barack Obama op het onlinecongres van zijn partij. "Een sorry voor toen is zoveel meer dan een excuus. Het is de krachtige erkenning van de pijn van velen. Het zegt tegen iedereen die nu in actie komt tegen racisme: ik zie je."

Klaver werd op het partijcongres met een 'Saddam Hoessein-achtige' 92 procent van de stemmen herkozen als partijleider. Alhoewel hij de enige kandidaat was stemde acht procent toch niet op hem.

Hij wil dolgraag regeren met een linkse coalitie. De coronacrisis zou daarbij als leidraad moeten gelden. "We kunnen niet terug naar bezuinigen op de zorg, de politie en het onderwijs, cultuur, niet terug naar ongeremd de wereld over vliegen, niet terug naar bedrijven die in goede tijden alle winst houden en in slechte tijden de rekening bij gewone mensen neerleggen."

Alhoewel Klaver duidelijk achter de Black Lives Matter-beweging staat is het gelukkig duidelijk dat hij niet wil bezuinigen op het politie-apparaat.