Directeur Ziggo: 'Onderhandelingen met Fox Sports zitten muurvast'

Tv-aanbieder Ziggo zet Fox Sports per 1 augustus mogelijk op zwart. "Ik wil onderhandelen, maar we zitten vast. Als zij niet anders gaan praten, gaan we 100% op zwart", zegt Robin Kroes, directeur Strategie van Ziggo, in Humberto op Radio 1. 300.000 Ziggo-klanten die een abonnement op Fox Sports hebben kunnen die zender dan niet meer ontvangen.

De huidige overeenkomst tussen Ziggo en Fox Sports loopt af, maar beide partijen komen er niet uit. Ziggo is het niet eens met de voorwaarde die Fox stelt. Groot twistpunt: de Eredivisiebelasting. Andere tv-aanbieders zoals KPN en T-Mobile gingen deze nieuwe verbintenis vier jaar geleden al aan. 

Het grootste twistpunt bij de onderhandelingen is het feit dat Ziggo bij de nieuwe overeenkomst voor de doorgifte van FOX Sports moet betalen voor iedere klant die van het kabelnetwerk gebruik maakt. Dus ook als een klant totaal niet geïnteresseerd is in voetbal dan moet voor deze klant toch een hoge afdracht aan Disney (de eigenaar van Fox Sports) betaald worden. In de volksmond is dit ook wel de Eredivisiebelasting genoemd. Ziggo wil alleen voor klanten die daadwerkelijk een FOX Sports-abonnement kopen een afdracht aan Disney betalen.  

Kroes wil zo snel mogelijk weer aan de onderhandelingstafel zitten, "maar op dit moment zitten we wel vast", zegt Kroes. "We moeten 3 keer meer betalen dan we tot nu toe deden. Het gaat om dik 100 miljoen die we moeten afdragen voor live voetbal." Kroes stelt dat Ziggo in november een substantieel bod heeft gedaan, die tientallen procenten hoger ligt dan de huidige deal. Echter beide partijen zijn dichter bij elkaar gekomen. Hij gaat verder: "90 procent van onze klanten hecht geen waarde aan Fox Sports, want het zijn geen sportfans. Die zijn niet bereid om extra te betalen voor eredivisie live voetbal. Daarom vinden wij het niet juist", zegt Kroes.

Reactie Fox Sports
Fox Sports laat in een reactie weten: "We willen de samenwerking graag voortzetten, op basis van dezelfde afspraken zoals die alweer vier jaar geleden zijn gemaakt met de rest van de tv-aanbieders. Als Ziggo desondanks besluit om de Nederlandse clubs en hun supporters de rug toe te keren is dat uiterst teleurstellend, juist in een tijd waarin zij het al zo zwaar te verduren hebben."

"Wij blijven er samen met de clubs naar streven dat het Nederlandse voetbal toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Altijd, maar zeker in een tijd waar de stadions nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Voor de liefhebbers zijn er voldoende alternatieven waar het eredivisievoetbal wel breed beschikbaar blijft, zoals bijvoorbeeld bij KPN en T-Mobile." KPN en andere kabelboeren betalen twee euro per aansluiting aan Disney om Fox Sports te mogen uitzenden, ongeacht of de klant er een voetbalpakket bij heeft genomen.

'Fox krijgt hele gezonde winst'
"Clubs krijgen in ons voorstel hetzelfde bedrag als ze eerder kregen",
reageert Kroes op de reactie van Fox. "In ons voorstel krijgt Disney een hele gezonde winst. Dat vinden wij ook heel terecht. Maar wij gaan niet meer betalen dan wij nu doen. Dat voorstel ligt op tafel. Daar kunnen wij uitkomen vinden wij."

Kroes wil het op zwart gaan graag voorkomen. "We hebben een heel duidelijk aanbod gedaan. Wij willen dat onze klanten voetbal kunnen blijven zien, maar we kunnen niet teveel gaan betalen. Dat we ook voor die 3,5 miljoen klanten die niet van voetbal houden moeten betalen." Het complete interview is hier terug te luisteren.