Halsema lult zich eronderuit, overleeft motie van wantrouwen

De door de VVD ingediende motie van wantrouwen tegen burgemeester Halsema is vanavond alleen gesteund door de indiener VVD, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen, en haalde daardoor bij lange na geen meerderheid.

Na een vergadering waaraan geen einde leek te komen, waarin Halsema zich moest verantwoorden wegens de veel te drukke demonstratie op de Dam op Tweede Pinksterdag, bleek dat er te weinig animo was om de motie van wantrouwen te steunen.

De vragen die ze kreeg hadden vooral te maken met het feit dat de opkomst veel te laag was ingeschat.

Coalitiepartij SP gaf aan blij te zijn dat Halsema gisterenavond zei dat ze zelf verantwoordelijk was voor de gemaakte keuzes, fractievoorzitter Erik Flentge noemde dat 'essentieel'.

Forum voor Democratie zei op Tweede Pinksterdag al dat Halsema moest opstappen en de VVD deed dat een dag later. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en de SP vonden dat opvallend, omdat er toen nog geen debat met Halsema was geweest. Ook Halsema gaf aan het vooraf aankondigen van de motie niet te begrijpen. 'Ik ben namelijk in de veronderstelling dat er geoordeeld wordt op basis van de feiten.'

Halsema gaf in het debat toe dat er fouten waren gemaakt waardoor het te druk werd op de Dam, en dat zij daar als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio verantwoordelijk voor is. 'Ik baseer me op adviezen van professionals', zei ze. 'Dat doen ze onder mijn verantwoordelijkheid. Maar zij zijn de specialisten. Ik baseer me daarop. Maar ik ben verantwoordelijk. Uiteindelijk. Bestuurlijk en ten volle, voor de inschattingen die er zijn gemaakt.'

Na een urenlang debat werd de motie van wantrouwen dus verworpen; die kreeg alleen steun van VVD, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen.