SpaceX-prototype klapt uit elkaar

Op de testbasis van ruimtevaartbedrijf SpaceX in het Texaanse Boca Chica is het vrijdag niet helemaal goed gegaan: een van de prototypes klapte op vrij spectaculaire wijze uit elkaar.

Het ging om Starship SN4, met één Raptor-raketmotor aan boord. Er was net een nieuwe 'static fire'-test geweest, voorafgaand aan een mogelijke 150m-hop komende week, waarna een brandstoflekkage ontstond en SN4 vervolgens met een joekel van een explosie uit elkaar werd geknald.

De ontploffing betekent overigens niet per definitie een enorme tegenslag voor SpaceX. Prototypes gaan wel vaker stuk: SN1 werd in februari tijdens een druktest verwoest, SN3 brandde in april tijdens een test op.

Het geeft het bedrijf doorgaans vooral veel data, waar dan weer mee verder wordt gewerkt. NASA-baas Jim Bridenstine noemde dat onlangs nog als een van de sterkste punten van SpaceX: testen, falen, de data gebruiken om verder te bouwen en uiteindelijk vooruitgang te boeken, veel sneller dan andere bedrijven en NASA zelf.

Ondertussen is SN5 volop in aanbouw, met plek voor drie Raptor-motoren. Het Starshipprogramma om zware satellieten met herbruikbare raketten de ruimte in te brengen - en om uiteindelijk mensen naar Mars te brengen - staat volledig los van het Commercial Crew-programma, waar zaterdag - als het weer nu wél meewerkt - twee astronauten mee naar het ISS gebracht worden.

Oeps