Johanna ter Steege in hongerstaking om corona staatssteun culturele sector

Actrice Johanna ter Steege (De Beentjes van Sint Hildegard) is maar liefst één uur in hongerstaking gegaan om aandacht te vragen en staatssteun te krijgen voor de culturele sector vanwege het coronavirus. Dat vertelde ze in het Radio2 programma De Staat van Stasse. 

"We hebben het veel zwaarder dan de horeca," foeterde de actrice. "En van de 300 miljoen die de culture sector krijgt gaat bijna alles naar gesubsideerde cultuur als musea. Maar de vrije sector is een veel groter deel van de sector. En Den Haag doet niets voor ons. Daarom vond ik dat er een actie moest komen."

Om aandacht te krijgen van Den Haag wist Ter Steege dat ze met iets extreems moest komen. "Ik was woedend," zei Ter Steege. "En ik was down. Er waren allemaal versplinterde acties en ik zei tegen mijn vriend: ik moet met een grote actie komen. De Vietnam-oorlog is gestopt toen een monnik zich in brand had gestoken, en de politieke vluchtelingenstroom heeft een gezicht gekregen vanwege dat jongetje met dat rode broekje aan op het strand. Dus ik dacht, ik moet een grote actie komen, dus ik ga in hongerstaking. Maar na een uur dacht ik al, dat is geen goed idee."

Kort verhaal lang, Johanna ter Steege heeft allemaal bevriende cultuurcollega's opgebeld met wie ze zondag een hele dag om aandacht gaat bedelen. Want ze wil dat zij en haar sector serieus genomen gaat worden door Den Haag. Succes Johanna, met het serieus genomen worden.
 
 
Het fragment is te beluisteren vanaf 45 minuten.