Bemande SpaceX-lancering geannuleerd

Voor het eerst stuurt ruimtevaartbedrijf SpaceX niet alleen satellieten en dergelijke de ruimte in, maar echte mensen: Doug Hurley en Bob Behnken vertrekken, ijs en weder dienende, woensdag richting het International Space Station (ISS).

Op het Kennedy Space Center in Florida staat de Falcon 9 klaar, waarmee ze om 22.33 uur Nederlandse tijd omhoog geschoten worden, een kleine twintig minuten later kunnen we de raket in Nederland mogelijk zien. Beiden zijn al twee keer eerder in de ruimte geweest met de Space Shuttle, Hurley was in 2011 zelfs de piloot van de allerlaatste Space Shuttle-missie.

De missie staat bekend als SpaceX Demo-2, Crew Dragon Demo-2 of 'Launch America' - het wordt de eerste bemande lancering vanuit de VS sinds de Space Shuttle-missies. Het is officieel een testvlucht voor SpaceX, nadat eerder al een vergelijkbare, maar onbemande vlucht, succesvol uit werd gevoerd.

Als alles de komende maanden volgens plan verloopt, is het eind augustus tijd voor 'Crew-1', de eerste officiële en bemande niet-testvlucht naar het ISS. Die zal bestaan uit vier astronauten, drie uit de VS en één uit Japan.

De livestreams zijn al even actief, op het moment van schrijven - zo tegen half acht - zijn de twee astronauten met de Tesla onderweg naar de raket. Meerdere livestreams zijn actief, we raden vooral de onderstaande drie aan.

Update 22.20 uur
Helaas, de boel gaat voor woensdag de prullenbak in. Tijdelijk, uiteraard, dat wel: zaterdag is de volgende kans. Het weer in de omgeving is net niet goed genoeg en zou dat een minuut of tien later waarschijnlijk wel zijn, maar uitstellen van de lancering gaat niet: men zou het ISS dan niet halen. Met zeventien minuten te gaan werd het bericht tot annulering gegeven en de lancering gestaakt.

NASA's officiële livestream

Livestream van Nasaspaceflight

Ook Everyday Astronaut is live