VVD laat andere partijen ver achter zich in peiling

De VVD blijft onverminderd populair, de partij van premier Mark Rutte staat in De Peiling van Eén Vandaag op 44 zetels. GroenLinks volgt op gepaste afstand op 15 zetels als tweede partij van het land. Ook in deze peiling wordt 50PLUS gedecimeerd, maar die verloren zetels gaan niet naar de nieuwe partij van Henk Krol.

Dat de VVD zo hoog scoort terwijl er geen verkiezingen zijn is uitzonderlijk. "In de afgelopen 10 jaar, waarin Rutte premier van Nederland is, kwamen de liberalen alleen vlak na de verkiezingswinst bij de landelijke verkiezingen van 2012 op een vergelijkbaar niveau. Ook toen noteerde de VVD 44 zetels in De Peiling", zo valt te lezen op de site van Eén Vandaag. De kiezers komen niet alleen maar van rechts naar de VVD toe, ze lopen inmiddels ook over van CDA, D66 en 50PLUS.

Achter de VVD staan een aantal partijen vlak bij elkaar. GroenLinks (15), PVV (14), CDA (14) en de PvdA (13) strijden om de tweede plaats achter de liberalen. Forum voor Democratie heeft zich ook weer bij dit groepje gemeld en krabbelt weer op na een flinke tuimeling de afgelopen periode, de partij van voorman Thierry Baudet peilt op 12 zetels.

Regeringspartij D66 heeft het moeilijk met 10 virtuele zetels maar mogelijk brengt de aanstaande lijsttrekkersstrijd meer zetels. De democraten worden op de voet gevolgd door de SP die peilen op 9 zetels. De ChristenUnie staat op 6 plekken in de Tweede Kamer en de Partij van de Dieren staat stabiel op 5. De SGP staat al tijden vast op 3 zetels en dat houden ze ook nu weer vast.

Dan zijn we aangekomen bij de rokende puinhopen van de politieke kelder. DENK, waar een soort van vrede lijkt getekend, weet nog twee zetels vast te houden. Daarna volgt het slagveld van de ouderenpartij. Waar 50PLUS nog niet zo lang geleden virtueel op tien zetels stond zijn er daar na alle onrust nog maar twee van over. En de partij hoeft ook niet meer te hopen op de magische grens van tien zetels want veel kiezers zijn het gekrakeel bij de oudjes zat.

"Voor het grootste deel is het afscheid definitief, blijkt uit onderzoek onder kiezers uit het Opiniepanel. 61 procent van de overstappers denkt nooit meer terug te komen bij 50PLUS, tegenover 18 procent die 50PLUS nog een kans geeft", zo constateren de onderzoekers van De Peiling. Voor wie denkt dat de Partij voor de Toekomst van Henk Krol daarvan zal profiteren komt bedrogen uit.

"Een groot deel van deze kiezers is er namelijk niet gerust op dat Krol bij zijn nieuwe partij net zo goed opkomt voor ouderen als bij 50PLUS. Sterker, bijna de helft (45 procent) gaat er vanuit dat hij minder voor ouderen zal doen. Een andere reden voor de beperkte kiezerstrouw aan Krol is het feit dat Krol zijn zetel meeneemt. 40 procent van de kiezers van twee maanden geleden, toen 50PLUS nog 10 zetels noteerde in De Peiling, vindt dat onterecht", zo blijkt uit De Peiling van Eén Vandaag.