'Halsema te veel op tv, te weinig in gemeenteraad'

Fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen (PvdO), Wil van Soest, beklaagt zich in dagblad De Telegraaf over burgemeester Femke Halsema die zich opvallend weinig laat zien in de gemeenteraad.

Van Soest vindt het voorzitten van de gemeenteraad de belangrijkste taak van een burgemeester en die aanwezigheid zou voorrang moeten hebben. "Het lijkt wel of ze de gemeenteraad een minder leuk onderdeel van haar werk vindt, zeker gezien de stortvloed aan moties die ze met grote tegenzin opleest en liever naar een tv-show gaat", aldus Van Soest, die van mening is dat een locoburgemeester prima naar talkshows kan gaan.

Vorige week zat Halsema bijvoorbeeld liever bij tv-programma Op1 dan bij een vergadering in de gemeenteraad. Deze werd toen maar voorgezeten door Rik Torn, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad.

Van Soest ergert zich hier enorm aan. "Wij zitten als raad altijd twee volle dagen en avonden in vergadering en de burgemeester laat zich dan te pas en te onpas vervangen. De raadsvergaderingen staan ruim van tevoren gepland en alleen in uiterste nood zou de burgemeester zich moeten laten vervangen. Het voorzitten van de raad is haar hoofdtaak en geen bijbaantje."

De fractievoorzitter benadrukt als laatste nog dat Halsema's voorganger Eberhard van der Laan dit nooit zou laten gebeuren. "Zelfs toen Van der Laan al zeer ernstig ziek was, zat hij er”, zo eindigt zij haar kritiek op Halsema.

De irritatie bij Van Soest kan wel eens een 'wraakactie' zijn van haar kant. Tijdens de coronacrisis bleef de 83-jarige Van Soest thuis, om geen risico te lopen op het krijgen van COVID-19. Halsema was woest en belde Van Soest kwaad op om haar te beschuldigen van 'paniekzaaierij'.