Zuid-Korea dankt veteranen met mondkapjes

De Zuid-Koreaanse ambassadeur overhandigde vandaag 20.000 mondkapjes voor de Nederlandse Koreaveteranen. Dit gebeurde als blijk van waardering voor hun inzet tijdens de oorlog die 70 jaar geleden begon. Ook de andere 21 landen die deelnamen aan de VN-missie krijgen gezichtsmaskers.

Vanwege het 70-jarig jubileum had Zuid-Korea allerlei herdenkingsevenementen gepland. Die zijn door de coronacrisis echter veelal afgelast. Dat geldt ook voor het laten overkomen van de nog levende Koreaveteranen uit de hele wereld.

Om de veteranen in dit speciale jaar toch te bedanken, krijgen niet alleen alle Koreaveteranen, maar ook hun familieleden en eventuele verzorgers nu gezichtsmaskers. Ze worden verspreid met hulp van de Vereniging Oud Koreastrijders Nederland (VOKS), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen.

Nederlands Detachement Verenigde Naties
Ambassadeur Jung Yeondoo overhandigde de maskers aan VOKS-voorzitter Paul Gommers op de ambassade in Den Haag. De ambassadeur memoreerde de goede diplomatieke relatie tussen Zuid-Korea en Nederland, die volgend jaar 60 jaar bestaat. Mede hierom heeft de Koreaanse regering besloten om de exportbeperkingen van gezichtsmaskers voor enkele landen, waaronder Nederland, op te heffen.

In totaal 4.748 Nederlandse militairen namen deel aan de Korea-oorlog (1950-1953). Ruim 3.400 militairen dienden bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN, landmacht) en de overige 1.300 bij de Koninklijke Marine. Er leven nog 170 Koreaveteranen. Nederland had destijds 122 doden, 645 gewonden en 5 vermisten te betreuren.

Zuid-Korea bedankt veteranen met mondkapjes (foto: Ministerie van Defensie)
Zuid-Korea bedankt veteranen met mondkapjes (foto: Ministerie van Defensie)