Silvana Simons niet blij met omstreden diversiteitsprijs NOS

Prominenten reageren boos en ontstemd op het nieuws dat de NOS een prijs uitreikt voor journalistieke producties met veel diversiteit.

Het nieuws van de zogeheten 'divibokaal' kwam naar buiten nadat weblog GeenStijl een aantal screenshots deelde waarop te zien is dat de omroep een database bijhoudt, waarin experts worden gerangschikt op gender en etniciteit.

Naast deze 'divibase' wordt er ook een prijs uitgereikt voor de redacteur die veel vrouwen of mensen met een migratieachtergrond in hun productie als spreker hebben. Deze prijs zou volgens het weblog sinds november 2019 worden uitgereikt.

Het uitreiken van zo'n divibokaal zorgt voor de nodige kritiek. BIJ1-raadslid Sylvana Simons noemt het op Twitter 'misplaatse arrogantie'.

Ook NRC-columnist Zihni Özdil laat weten er niets van te begrijpen. De opiniemaker schrijft dat hij jaren tijdens het geven van een diversiteitsworkshop bij de NOS adviseerde om te stoppen met de etnische kaartenbak.

Volkskrantverslaggever Nadia Ezzeroili vindt dat de divibokaal aantoont dat sprekers met een migratie-achtergrond niet vanzelfsprekend zou zijn en iets is wat je gegund moet worden.

De NOS laat in een reactie weten dat de divibokaal bedoeld is om te streven naar meer diversiteit in verhalen. Dit zou volgens de omroep nodig zijn om 'nieuws uit en voor de hele samenleving te brengen'.

Lees ook: NOS verdedigt racistische database en diversiteitsbokaal

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff zegt tegen Trouw dat hij zich niet in het artikel van GeenStijl, dat spreekt over identiteitspolitiek, kan vinden. "Daar klopt niets van. Alsof we een politieke doelstelling hebben. Als publieke nieuwsorganisatie proberen we op alle mogelijke manieren nieuws te maken voor iedereen."

Gelauff ziet daarom geen probleem in het hebben van een divibase of divibokaal: "Het gaat om waaróm je het doet, en wat je ermee doet. Ik sta niet met m’n rug naar de samenleving en we begrijpen dat hier gevoeligheden over zijn. Maar uiteindelijk moet je tot een methodiek komen om in de breedte over de samenleving te berichten."