In iOS 13.5 beta staat corona-volgen standaard aan

In de beta van iOS 13.5 staat het genereren en verzamelen van onwillekeurige identificatienummers standaard aan. Er worden geen gegevens gedeeld en de functionaliteit is uit te schakelen.

Apple en Google werken samen om een gezamelijke methode te ontwikkelen voor het volgen van covid-19 contacten. Dit gebeurt door het genereren van onwillekeurige identificatienummers. Iedere telefoon krijgt er een toegewezen, en via BlueTooth verzamelen de telefoons de identificatienummers die in de buurt (2 meter) zijn geweest. De nummers worden tweewekelijks geroteerd, iedere twee weken krijgt je telefoon dus een nieuw, onwillekeurig nummer toegewezen.

In de eerste fase moet je een app installeren die je toestemming geeft voor toegang tot de gegevens om er functionaliteit mee te krijgen, zoals het melden dat je in de buurt van een besmet persoon bent geweest. In een latere fase zullen ook Apple en Google zelf functionaliteit aanbieden om ervoor te zorgen dat je zonder een aparte app kan. De functionaliteit staat in de beta van 13.5 standaard aan maar kan je eventueel uitzetten door in de privacy-opties naar Health te gaan en daar Covid-19 Exposure notifications uit te zetten.

Of het bij Google ook standaard aanstaat is nog niet bekend, maar gezien de samenwerking om de methode op beide merken zoveel mogelijk op elkaar aan te laten sluiten, is de verwachting van wel.