Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte

Voor sommigen, waaronder uw redacteur, stond het al vast, maar nu lijkt het dan toch officieel: 2020 wordt een kutjaar.

Net nu we wereldwijd aardig bezig waren om 'the curve' te 'flattenen', je weet wel, die curve van de hoeveelheid tegelijk besmette mensen met het nieuwe corona-virus, nee, het SARS-CoV-2-virus, of, nou ja, mensen die de ziekte COVID-19 hebben, is er een kleine teaser vrijgegeven van het volgende hoofdstuk uit het later te verschijnen (en nog te schrijven) boek "2020: Wat een kutjaar".

Wat is er namelijk aan de hand? COVID-19 verdeelde het land in enorme discussies. De één vreest het eind van de wereld, de ander noemt het (nog altijd) een griepje. Nauwelijks ter discussie stond echter het feit dat er in de leeftijdscategorieën 0 tot 4 en 4 tot 12 wereldwijd nauwelijks slachtoffers zijn te betreuren, en ook ernstige complicaties een uitzondering lijken te zijn...

...tot nu toe.


In meerdere Westerse landen, waaronder Nederland, lijkt er een nieuwe kinderziekte op te rukken, die bij de patiëntjes leidt tot ernstige griepklachten en myocarditis en pericarditis, ontstekingen van, en het zakje om, het hart. In Nederland zijn er twee kinderen met de ziekte op de IC beland (u weet wel, die specialistische behandelruimten die we door ons te "social distancen" en "the curve" te "flattenen" moesten proberen te ontzien, zodat alle corona SARS-CoV-2 COVID-19 patiënten de juiste zorg zouden kunnen krijgen, maar die het toch best wel druk kreeg, tegen het punt dat we eigenlijk konden gaan spreken van een overbelasting), in het Verenigd Koninkrijk zijn er inmiddels zelfs al dodelijke slachtoffertjes gevallen.

Onduidelijk is nog of er daadwerkelijk sprake is van een nieuwe ziekte, of dat de kinderen na een eerder symptoomloos verloop toch ernstige symptomen zijn gaan vertonen van een COVID-19 besmetting, waarvan over die laatste op internet eerder spookverhalen de ronde hebben gedaan over langetermijnsklachten, herinfecties, en schade aan hart- en bloedvaten.

De ziekte, waarvan dus vooral kinderen het slachtoffer lijken te worden, kwam in beeld nadat artsen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland en de Verenigde Staten een stijging opmerkten in het aantal kinderen dat in het ziekenhuis werd opgenomen. Het ziektebeeld bestond hierbij veelal uit ernstige buik-, maag- en darmklachten en een flinke koorts. Anderen belanden met hart- en long problemen op de Intensive Care. In totaal zijn er al meer dan honderd gevallen bekend, waarvan vijftien in Frankrijk. In Nederland betreft het twee tieners.

Onduidelijk is dus nog of het daadwerkelijk een nieuwe ziekte betreft, of dat er een link is met de huidige COVID-19 pandemie. Hoewel diverse deskundigen wijzen naar die laatste, omdat diverse van de opgenomen kinderen positief werd getest op COVID-19, testte een groep van andere zieke kinderen juist negatief op die ziekte.

De mogelijke symptomen van getroffen kinderen is divers; naast de eerdergenoemde buik-, maag- en darmklachten en koorts, kunnen er ook symptomen van toxischeshocksyndroom (TSS), dat is een bacteriële infectie, en symptomen die lijken op de klachten bij de ziekte van Kawasaki, een ziekte waarbij er ontstekingen plaatsvinden in de wanden van bloedvaten. Ook lijkt er concreet sprake te zijn van ademhalingsproblemen, uitslag, en diarree.

Volgens Taco Kuijpers van het AMC ‘is er nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen’. Zijn collega Van Woensel zegt ook tegen Medisch Contact dat de twee in Nederland opgenomen tieners meerdere keren negatief testten op het virus. Over een mogelijk verband met het virus zegt hij: ,,Als dat zo is, en het is echt veel te vroeg om daarvan te kunnen spreken, zou het waarschijnlijk niet zozeer door het virus zelf komen, maar om overreactie van het afweersysteem gaan’.

Dat laatste gebeurde overigens ook bij de Spaanse Griep, een influenza-virus van het type H1N1, dat door het immuunsysteem van de patiënt tegen zichzelf te keren, tussen de 20 en 100 miljoen geschatte dodelijke slachtoffers kon maken, daar dit virus het juist leek te hebben gemunt op gezonde (jong)volwassenen.

Kuijpers zegt tegen Nu.nl dat de ziekte van Kawasaki bij de grootste groep patiënten vanzelf overgaat. De kinderen krijgen dan alleen koorts. De gevallen die in de ziekenhuizen belanden, zijn de ernstige gevallen. Kinderen kunnen dan last krijgen van long- en hartproblemen. ,,Maar ook die problemen zijn met standaardmedicijnen te bestrijden, waarna een kind snel herstelt”, aldus Kuijpers die zegt dat in Nederland nog geen sprake is geweest van de hele ernstige gevallen.

Hoewel op 11 mei alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland weer openen en weer overgaan tot de (nieuwe anderhalve-meter) orde van de dag, heeft ook de Wuhan World Health Organization de ziekte gelukkig op de korrel, en hoeven ouders onder ons zich gelukkig helemaal geen zorgen te maken.

Nee, de griep dan, daar gaan pas veel mensen aan dood.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)