Coronamaatregelen na 28 april; basisscholen weer (gedeeltelijk) open

Om 19:00 uur wordt er een persconferentie gegeven over de maatregelen na 28 april. Volg het hieronder. Zo snel mogelijk na het afronden van de persconferentie wordt dit bericht aangevuld met de nieuwe maatregelen. 

Update 19:17 uur
We staan voor Duivelse Dilemma’s volgens Mark Rutte. De maatregelen kunnen slechts geleidelijk worden teruggedraaid. Volgens hem zijn de cijfers hoopgevend, al is de druk op de medische zorgsector ongekend hoog. Ondanks dat moet ook de reguliere zorg dringend weer worden opgestart.

Een snelle versoepeling zou betekenen dat het virus de kans krijgt om opnieuw om zich heen te grijpen. Daarom doet Rutte een beroep op onze zelfbeheersing. Volgens hem is beheersing nu beter dan spijt achteraf. De volksgezondheid komt voorop, daarna pas de rest volgens de premier.

Basisscholen, het speciaal onderwijs en de kinderopvang gaan na de meivakantie weer gedeeltelijk open. Kinderen kunnen bijvoorbeeld om en om een dag naar school. Een bijkomend voordeel is volgens Rutte dat het leven van thuiswerkende ouders gemakkelijker wordt. Voor docenten komen versneld coronatesten beschikbaar. Zowel leerkrachten als leerlingen met klachten moeten thuisblijven. Voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden op de anderhalve meter economie. Dan zouden zij op 1 juni moeten volgen met openstelling.

Kinderen tot 12 jaar mogen vanaf 28 april weer in teamverband trainen, maar geen wedstrijden spelen. Dat zou leiden tot onnodige verplaatsingen. Kinderen tussen de 12 en 18 jaar krijgen ook meer ruimte, maar alleen bij sporten waar de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden.

Alle evenementen worden tot 1 september afgelast. Dat betekent geen Pinkpop, Vierdaagse in Nijmegen of betaald voetbal tot die datum.