Olieprijs negatief, kopers krijgen geld toe

Het gaat niet zo best met de oliemarkt: voor het eerst in de historie is de olieprijs in de VS onder nul gezakt. Voor olie die snel geleverd moet worden hoefde niks betaald te worden en kreeg men zelfs 37 dollar toe per vat van 159 liter - het móet weg.

Voor een duidelijke uitleg gaan we niet het Algemeen Dagblad overtypen en dus verwijzen we naar de uitleg hier, maar in het kort is het vrij simpel: er wordt véél meer olie gewonnen dan er gevraagd wordt, nu het wereldwijde transport door de coronacrisis enorm is ingezakt.

'Stop dan even met olie winnen', zou je wellicht denken, maar zo werkt dat niet: olie wordt onder hoge druk gewonnen en die druk er vanaf halen kan het veld dusdanig beschadigen dat de rest van de olie niet meer te winnen is. Het moet er dus uit en het moet ergens opgeslagen worden, zoals in grote supertankers.

Het gaat in elk geval nog niet de goede kant op: in China is men slechts langzaam aan het herstellen en India, Europa en de VS zitten nog volop in de hele crisis.