Populariteit Merkel nadert recordhoogte

In tijden van crisis schaart het land zich vaak achter de regeringsleiders en dat vertaalt zich over het algemeen in hoge waarderingscijfers, zo ook in Duitsland. Maar liefst 80% van de bevolking is daar tevreden over kanselier Angela Merkel, een ongekend hoog cijfer. Ondanks de kritiek die Duitse Bondskanselier vaak krijgt zijn de waarderingscijfers over het algemeen bijzonder hoog geweest, ze scoorde bijna nooit lager dan 60% zo valt te lezen op Zeit.de.

Duitsland onder leiding van Merkel lijkt relatief goed grip te hebben op de coronacrisis en staat zelfs andere Europese landen, zoals Nederland en Italië bij met hulpgoederen en IC-bedden. Internationaal is er veel bewondering voor de Duitsers en voor de Bondskanselier. Ook in eigen land oogstte ze lof bij zowel regerings- als oppositiepartijen.

Bewonderenswaardig is ook dat de waarderingscijfers van de Duitse politica nog nooit onder de 50% zijn gekomen tijdens haar al 15 jaar durende premierschap. Iets waar een 'man van het volk' als Donald Trump alleen maar van kan dromen, zijn waarderingscijfer naderde onlangs voor het eerst de 48% waarna het alweer snel daalde.

Ook in Nederland stijgt de populariteit van de premier. "Na de televisietoespraak van 16 maart, die veel indruk maakte op mensen, steunde 68 procent hem. Dat is deze week doorgestegen naar 75 procent. Voor de coronacrisis schommelde het vertrouwen in Rutte tussen de 25 en 45 procent", aldus onderzoek onder het 1Vandaag opiniepanel.

Populariteit Merkel nadert recordhoogte (Pro Shots / imago)
Populariteit Merkel nadert recordhoogte (Pro Shots / imago)