Istiklol ontsnapt in blessuretijd aan blamage

Een nieuw weekeinde, een nieuwe speelronde in de Ligai olii Tojikiston, de topdivisie van het voetbal in Tadzjikistan. Men speelt er wel zonder publiek, maar net als in Nicaragua, Wit-Rusland en Taiwan gaat de competitie wel door en dat willen we natuurlijk niet missen.

Zondagmiddag zat uw redacteur weer klaar voor het derde duel van topclub Istiklol Dushanbe, achtvoudig en regerend landskampioen. Ze kregen bezoek van voormalig topclub FK Khatlon, dat vorige week nog stuntte met een 2-3 zege bij FK Khujand. Istiklol en Khatlon waren zo de enige twee clubs zonder puntverlies na twee wedstrijden, daar ging natuurlijk verandering in komen.

Voor de verandering was het eens een keer geen baggerweer in hoofdstad Dushanbe, maar toch hingen er al snel wolken boven Istiklol: een pegel van de jonge Naimdzhon Ibragimzoda werd na acht minuten nog wat klungelig gekeerd door keeper Rustam Yatimov, maar de bal stuiterde voor de voeten van Parviz Baki-Akhunov en dan weet je het wel, 0-1 en alweer zijn derde goal van het seizoen.

Na een half uur spelen stelde Istiklol orde op zaken: Alisher Dzhalilov bracht de bal vanuit een corner voor het doel van de Ghanese keeper Quaye Godson, waarna een Khatlonhoofd de bal per abuis doorkopte naar Alisher's neef en Tadzjieks topscorer aller tijden Manuchekhr Dzhalilov. Hij kwam in januari na een Indonesisch avontuur terug naar het thuisland en dat bleek een goede zet.

Op slag van rust ging het echter toch weer fout voor de gastheren. Manuchekhr Dzhalilov's mede-nummer-63, Uma Sharipov, kreeg de bal en slalomde zich door het strafschopgebied naar de 1-2. Istiklol kreeg vervolgens kans na kans, maar Dzhalilov liet ze liggen en de jonge nummer 14 Sheriddin 'De Cruijff van Dushanbe' Boboev kwam na een vrije trap op de lat door Dzhalilov net niet aan de rebound.

De 25-jarige keeper Godson leek de held te worden van een nieuwe stunt van Khatlon, tot hij in de 95e minuut bovenop de rug van Zoir Dzhuraboev sprong: penalty Istiklol. Uiteraard legde Manuchekhr Dzhalilov aan en uiteraard ging die raak, zijn vijfde goal van het seizoen en goed om een punt te redden met de 2-2 eindstand.

Overigens gaat de competitie in buurland Turkmenistan ook door, en ook daar had een topclub het moeilijk - helaas zonder beelden. Het dominante Altyn Asyr, jagend op de zevende opeenvolgende landstitel, kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen Köpetdag Ashgabat.