'Handhaven aan de Belgische grens is best verwarrend'

In België gelden andere maatregelen met betrekking tot de coronacrisis dan in Nederland. Ad van Boxel, wijkagent bij de Belgische grens, vindt het een verwarrende tijd: ‘In België leggen ze de prioriteiten rondom het coronavirus anders. Zo is in België bijna alles dicht. Alleen de supermarkten, bakkers en apotheken/drogisterijen zijn nog open. En sinds dit weekend ook tuincentra en bouwmarkten. In Nederland zijn de meeste winkels nog wel open. De landgrenzen lopen hier dwars door winkels en straten heen. Handhaving is daardoor niet te doen. Het zorgt voor rare situaties. Zoals het filiaal van Zeeman, dat letterlijk door de grens in tweeën wordt gedeeld. Het Belgische gedeelte moet dicht zijn en het Nederlandse deel is geopend. Daarom is er een afzetlint precies op de grens gespannen, zodat de klanten kunnen zien waar ze wel mogen komen en waar niet."

Lees ook: COVID-19: 'The world has gone crazy'

Geen gezamenlijke surveillances
"In “gewone” tijden werk ik veel samen met mijn twee Belgische collega’s. Ik zit vaak tijdens een surveillancedienst met een van hen in de dienstauto. Criminaliteit stopt niet bij de grens. Maar het gezamenlijk surveilleren kan nu even niet. Mijn Belgische collega’s draaien op dit moment solo-diensten, zodat de kans op besmetting zo minimaal mogelijk is. Noodhulpdiensten en grenscontroles worden nog wel in duo’s gedaan. In Baarle-Hertog staan bij alle grensovergangen wegafzettingen of politieposten. België heeft in- en uitreiscontroles ingevoerd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen."

Goed geregeld
Dat België voor deze aanpak kiest moeten we volgens Ad respecteren: ‘Elk land heeft een eigen manier om het virus aan te pakken. Nederland heeft het in mijn ogen nu ook goed geregeld, zolang we ons aan de regels houden. Maar aan beide zijden van de grens dezelfde aanpak zou het werk voor ons wel een stuk makkelijker maken.’

wijkagent Ad van Boxel (afbeelding: Politie)
wijkagent Ad van Boxel (afbeelding: Politie)