'Voortbestaan Schalke 04 in gevaar door coronacrisis'

De toekomst van Schalke 04 hangt aan een zijden draadje. Volgens het Duitse voetbalblad Kicker wordt 2 mei de dag waarop wordt bepaald of de club kan blijven voortbestaan.

Op 2 mei moet namelijk de vierde betaling van de tv-gelden worden uitgekeerd. Voor Schalke betekent dat bijna 16 miljoen euro. Het geld zou op 10 april al binnen moeten zijn bij de bond, die zorgt voor de verdeling, maar Sky, DAZN en ARD zijn deze financiële verplichting nog niet nagekomen, zo meldt Kicker.

Het water staat Schalke aan de lippen, zo maakte directeur Peter Peters gisteren al bekend. "We maken al gebruik van de nieuwe wetgeving waardoor de kosten iets gedaald zijn. We hebben werknemers naar huis gestuurd en de spelers krijgen ook geen salaris. Maar hoe langer we zonder voetbalinkomsten zitten, hoe drastischer de maatregelen moeten worden.”

Alexander Jobst, bestuurslid van Schalke, voelde de bui vorige maand al hangen. Op 17 maart gaf hij reeds aan dat het voortbestaan van de club in gevaar was. Begin april stuurde hij de eigenaren van een skybox een e-mail met het verzoek om de huur van de vier nog openstaande thuiswedstrijden niet terug te vragen. "De club wordt geconfronteerd met een zeer zware economische situatie en is daarom meer dan ooit afhankelijk van de inkomsten uit sponsoring", schreef Jobst.

Schalke, dat in het seizoen 2017/18 nog als tweede eindigde in de Bundesliga en dit seizoen zesde staat, is zeker niet de enige club in Duitsland die moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Begin april meldde Kicker al dat er clubs uit de Bundesliga en 2. Bundesliga op omvallen staan.