Özürk zegt 'siktir git' tegen verbaasde Azarkan

Het is hommeles in het Land van Denk. 'Griezel' Selcuk Öztürk wil 'Koning Overspel' Tunahan Kuzu afzetten. Dat lukt nadat hij zijn maat naait, maar dan neemt 'Rattenkoning' Farid Azarkan het heft in handen en eist het vertrek van het gehele bestuur, inclusief Griezel.

Aan de namen te zien lijkt dit sprookje zich in een ver land af te spelen, maar helaas: de Middeleeuwse hofstad Den Haag is het toneel, in het jaar van de Corona. Öztürk weigert te vertrekken en wil de strijd met de Rattenkoning aangaan. Helaas heeft hij zich verrekend, want de Rattenkoning heeft het volk op zijn hand.


Lafjes armpje drukken eindigt in chaos bij Denk (Foto: Yasin Yagci/Anadolu Agency/Getty Images)

Lokale politici en de jongerenorganisatie staan steevast achter de Marokkaan. Dagblad Telegraaf heeft een brandbrief in handen gekregen waarin zij eisen dat het bestuur opstapt. De brief is, naast de jongerenbeweging, ondertekend door de fractieleiders van Denk in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Enschede, Zaanstad, Amersfoort, Deventer, Schiedam, Zuid-Holland en Flevoland. 

De partijtop spreekt inmiddels niet meer met elkaar en laat het conflict tot een apotheose komen tijdens de ledenbijeenkomst op 6 juni (komt allen). "Alleen tijdens een algemene ledenvergadering is het mogelijk om bestuurstaken over te dragen. In het belang van Denk en alle mensen die zich jarenlang keihard hebben ingezet voor onze idealen, zullen wij als bestuur voorlopig onze werkzaamheden blijven voortzetten", zo zegt het bestuur.

Het bestuur zal wel 'onafhankelijken' een onderzoek naar de huidige gang van zaken laten uitvoeren. Op 6 juni mogen de leden dan beslissen over de toekomst van Denk.

Azarkan is verbaasd dat men zijn autoriteit niet erkent. "Volgens mij is het uniek dat een oproep van een politiek leider terzijde wordt geschoven. Dat is jammer en niet respectvol. Het draagt ook niet bij aan de oplossing van onze interne problemen en het zorgt voor verdeling binnen onze partij. Terwijl ik juist een waardige oproep heb gedaan, omdat het bestuur niet in staat is om de problemen op te lossen."

Hij vindt het niet integer van het bestuur dat zij zelf een onderzoek laat instellen. "Daarnaast ga ik als fractieleider zelf over onderzoeken naar de fractie", zo huilt de rattenkoning nog eens over het gebrek aan onderdanigheid van zijn zelfverklaarde onderdanen.

In ieder geval wil hij op 6 juni geen nieuwe leider kiezen. "Dat is raar, laten we eerst alles eens oplossen."