Negers in VS zijn bang om mondkapje te dragen

Allemaal leuk en aardig, die adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en diverse tv-experts die dan weer het één dan weer het ander aanraden om maar niet besmet te raken met het coronavirus.

In een deel van de Verenigde Staten wordt het dragen van mondkapjes aangeraden, maar er is een groep Amerikanen die daar een beetje zenuwachtig van wordt: de zwarte Amerikanen.

Zij vermoeden namelijk dat als zij gemaskerd een supermarkt binnenlopen alle alarmbellen gaan rinkelen. Heeft misschien te maken met het 'toch wel enigszins begrijpelijke' etnisch profileren, of misschien dan toch racisme. Wie het weet, mag het zeggen.

"In sommige delen van de VS kunnen zwarten zelfs geen capuchon dragen, zonder dat ze beschuldigd worden criminelen te zijn", aldus Michael Jeffries, een socioloog, gespecialiseerd in racisme en cultuur.  Jeffries vindt dat de Amerikaanse politiek nog maar eens goed moet nadenken wat de gevolgen kunnen zijn voor de zwarte bevolking als er verplicht wordt om mondkapjes te dragen.

"Het kan levensgevaarlijk zijn voor een zwarte om een mondkapje te dragen", vervolgt Jeffries. 

Dat dit geen loze verwachtingen zijn, laat een voorbeeld zien uit een dorpje in de staat Illinois. Jermon Best was met een vriend in Walmart en beide zwarte mannen droegen een mondkapje. Plots ontdekten zij dat ze gevolgd werden door een agent.


Walmart uitgestuurd (Bron: YouTube)

"Hij volgde ons van buiten en zei dat we geen mondkapje op mochten hebben", aldus Best in de video, terwijl hij gevolgd werd door een blanke agent die met zijn hand op zijn vuurwapen rustte. "Het coronavirus is echt en we worden door deze agent de winkel uitgezet omdat we onszelf willen beschermen met dit masker." Wel moet er nog bij worden verteld dat Best zijn bouwmarktmasker op een totaal nutteloze wijze droeg, maar het gaat tenslotte om het idee.

Opvallend gedrag
Voor het lokale krantje The Telegraph weidde Best nog even uit. "Ik weet niet of de beste man een slechte dag had ofzo, ik wil hem ook niet ervan beschuldigen een racist te zijn. Het enige dat ik wil zeggen is dat zijn gedrag opvallend was."

De politie laat weten dat de beide mannen zich buiten de Walmart verdacht gedroegen. "De agent vroeg hen om zich te identificeren en zei dat het gezichtsbedekkende kleding in de regio verboden was", aldus de woordvoerder. "Dat laatste was incorrect, er is geen verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding. In deze tijd rondom de COVID-19 pandemie wordt het dragen van coronabeschermende materialen juist gestimuleerd."

Het incident wordt intern door de politie besproken in samenwerking met de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), Amerikaans grootste Afro-Amerikaanse burgerrechtenorganisatie.