Zr.Ms. Karel Doorman schiet Caribisch gebied te hulp

Marineschip Zr.Ms. Karel Doorman vertrekt aanstaande maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om de civiele autoriteiten direct te kunnen ondersteunen in de coronacrisis wanneer de situatie daar om vraagt. Het schip wordt initieel ingezet voor een duur van drie maanden.

Met de aanwezigheid van het logistieke ondersteuningsschip kunnen de eilanden naast het al aanwezige stationsschip Zr.Ms. Zeeland terugvallen op een veelzijdige en snel inzetbare capaciteit. Zr.Ms. Karel Doorman kan transportondersteuning bieden om bijvoorbeeld de voedselzekerheid te garanderen. Daarnaast kan het marineschip de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan zij als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten. Tot slot beschikt het schip ook over medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij niet COVID-gerelateerde spoedzorg.

De lokale overheden van het Caribisch deel van het Koninkrijk hebben de afgelopen weken diverse bijstandsverzoeken ingediend bij Defensie ter ondersteuning van het bestrijden van het coronavirus. Defensie ondersteunt momenteel al met lokale eenheden bij onder meer de maritieme grensbewaking en het handhaven van de openbare orde. Met de nabijheid van Zr.Ms. Karel Doorman zorgt Defensie dat er snel extra ondersteuning ter plaatse is, wanneer daar om wordt gevraagd.

Zr.Ms. Karel Doorman wordt naast haar eigen capaciteiten als transport- en bevoorradingsschip, versterkt met 2 Cougar-helikopters van de luchtmacht voor medisch transport en medische evacuaties, een medisch team met chirurgische capaciteit, een medisch team voor basiszorg aan de wal en drones van de landmacht en marine voor beeldopbouw. Daarnaast gaan er marinierseenheden met voertuigen en landingsvaartuigen mee voor transport. Indien nodig kan er een extra marinierseenheid worden ingevlogen. Het schip heeft ook een orkaannoodhulppakket mee.

Ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben een marineschip in het gebied. Met deze landen is een coördinatie-cel ingericht op Martinique om waar nodig samen te werken. Zo kan de Karel Doorman deze schepen voorzien van brandstof.