Een pretpark voor jezelf, voor het aller-allerlaatst

Een stukje feelgood voor je harses in deze rare tijden waarbij elke hoestende voorbijganger bijkans met pek en veren bedekt de stad uit wordt gebonjourd. Deze keer een stukje over de ernstig zieke Martijn.

Martijn (42) weet sinds een week dat hij ongeneeslijk ziek is; uitgezaaide kanker en volgens de artsen heeft hij nog enkele weken tot maanden over om ultiem van het restant van zijn leven te gaan genieten en tegelijkertijd nog wat dromen in vervulling te laten gaan. Iets wat steeds moeilijker wordt, door de progressieve ziekte die zijn lichaam langzaam sloopt.

Evengoed kan één droom van zijn lijstje geschrapt worden, met dank aan de Stichting Ambulancewerk. De doodzieke Martijn en zijn zoontje zijn namelijk dol op modelbouw en samen zouden ze graag Madurodam van binnen zien. Madurodam is echter, net als de meeste pretparken en musea, vanwege de coronacrisis gesloten.

Stichting Ambulancewens is echter niet voor één gat te vangen en wist binnen een paar dagen te regelen dat Martijn met zijn gezin een volledig werkend Madurodam kon bezoeken. Woensdag gingen de treinen rijden, de molens draaien, de bruggen konden worden opgehaald, er was niets dat niet in werking werd gesteld voor Martijn, zijn vrouw en twee kinderen.

"Heel mooi", zegt zijn vrouw Jolanda. "Het was bijzonder, zo'n leeg park helemaal voor ons." 

Wat dat laatste betreft is de coronacrisis een gouden tijd voor het gezin. Na Madurodam zijn ze met z'n viertjes nog naar het strand geweest, reden ze over de boulevard van Scheveningen, bezochten ze het ouderlijk huis en gingen ze naar de molens op Kinderdijk. Overal was het veel rustiger dan normaal, waardoor het gezin volledig van elkaar kon genieten.

"Het was prachtig en emotioneel", zegt Jolanda. "Dit is de laatste keer dat we dit met z'n allen kunnen doen. Dat doet ons veel."

Stichting Ambulancewens
De stichting staat zeven dagen in de week klaar voor terminale of immobiele patiënten. Er zijn nog teveel patiënten die overlijden zonder dat ze echt alles hebben kunnen afsluiten. Eén van die oorzaken is het onvermogen bepaalde wensen te realiseren doordat de patiënt niet langer mobiel is en andere bestaande voorzieningen hiertoe tekort schieten. De stichting is dus opgezet om mensen te helpen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer.

Levenskwaliteit toevoegen aan die laatste periode, zodat een klein deel van de ellende even opzij gezet kan worden.