'Vegetarisch broodbeleg bijna altijd gezonder'

Alweer slecht nieuws voor de verstokte vleesliefhebbers. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar 33 verschillende merken vleesvrij broodbeleg en gebleken is dat de vegetarische versies van kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt, gezonder zijn dan het origineel.

Volgens de Consumentenbond is de 'Nutri-Score' (score A is gezondere keuze, F is ongezondere keuze) van vleesvervangers gemiddeld een C of D. De score van het dood stuk dier zit vaak rond de D of E. De vegetarische versie van filet americain van supermarktketen Jumbo kreeg zelfs een A. Vegetarisch broodbeleg is daarom niet alleen beter voor dier en milieu dan reguliere vleeswaren, maar blijkbaar biedt het ook gezondheidsvoordelen. 

De vegetarische hap bevat namelijk minder corona verzadigd vet dan de vleesvariant. In de vegetarische zooi zit, net als bij de vleesproducten trouwens, teveel zout. Bijna tweemaal zoveel als door het Voedingscentrum wordt voorgeschreven.

De Consumentenbond pleit voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen.

Overigens hebben de onderzoekers de smaak van het vleesloze beleg niet onderzocht.